Хасково

Читатели: Разпределят незаконно местата за базара за мартеници в Хасково

Читатели на Haskovo.info сигнализираха за незаконосъобразен жребий, който се е провел в община Хасково за разпределяне на местата за Мартенския базар.

Вече са подадени и няколко жалби до кмета Добри Беливанов. Жребият се е провел на 25 януари. „Участвайки в него открих много нарушения, както на материалния закон, така и в процедурата по провеждане на жребия. С жалби ще бъдат сезирани Комисията за защита от дискриминация и Омбудсмана на България“, се казва в сигнала.

Към него е приложена и жалбата до кмета. В нея се казва, че на 12 януари е излезнало съобщение в сайта на община Хасково, че в периода 1 февруари – 10 март ще се проведе Мартенски базар. Заявления за участие в него се подаваха в периода 15 -19 януари.

Изброени са и нарушения около провеждането на жребия. По закон трябва съобщението за Мартенския базар да е обявено и на таблото в община Хасково, а то не присъстваше там. Разбрах за съобщението от средствата за масова информация – Haskovo.info и от сайта на общината, се казва в сигнала.

Не е спазен законопредвиденият срок за предварително уведомяване на желаещите да участват в жребия. Разбрах, че се подават заявления за участие на 12 януари, а документи започнаха да се приемат от 15 януари, т. е. от следващия работен ден. Беше обявена процедура – класиране, което се предполага, че ще е по документи, а резултата от класирането трябваше да излезе на 24 януари. На тази дата резултат от класирането не беше излезнал на таблото на Общината. На 25 януари ни се обадиха от община Хасково, за да ни уведомят, че в същия ден ще се проведе жребий в зала Хасково. Никъде не беше обявено, че ще се провежда жребий, за да имат възможност да участват в него хората, подали заявления. По закон не се допуска смяна на процедурата – от класиране в жребий, след като вече е обявена и то след деня, в който трябваше да излезнат резултатите от първоначално обявената процедура. Общинска администрация не спази задължението си да обясни защо се налага смяна на процедурата, се казва още в сигнала. Отделно в съобщението е обявено, че разрешенията за поставяне ще бъдат издадени на 31 януари, с което не е спазен законопредвиденият срок за подаване на жалби.

В деня на жребия, комисията е съобщила, че не са се обадили по телефона на всички, които са подали заявления за участие. По този начин се нарушава правото на участниците да присъстват при тегленето на жребия. При продиктуване на всички имена, които са пуснати в урната – една жена е казала, че не си е чула името. Комисията вместо да провери дали името й присъства в урната – без да проверява, е пуснала още веднъж името й, с което на нея й се дал шанс два пъти с едно заявление да участва в жребия.

В Съобщението за Мартенския базар е записано, че в заявлението си всеки трябва да подреди приоритетно желанията си – дървена къщичка, шатра или маса. Комисията е нарушила процедурата, защото едната от участничките, на която й се падна къщичка, се изказа пред всички в залата, че не е посочвала в заявлението си, че желае къщичка, а е записала, че желае шатра. Името й беше пуснато от комисията в урната – при раздаването на дървени къщички и на нея й се падна такава, което също е нарушение.

На жребия бяха раздадени 30 места – 15 дървени къщички и 15 шатри, а подалите заявление бяхме 98 човека. Общината е длъжна да осигури тротоарно право на останалите участници, но не го направи, което също е нарушение, недоволстват търговци.

При подаване на заявленията за участие, от общинска данъчна администрация отказаха да приемат заявленията на няколко човека, които бяха преди мен на опашката, защото не са си платили данъците. Това е нарушение на тяхното право за участие и е противозаконно, защото такава забрана има само за юридическите лица, но не и за физическите лица.

Преди започване на жребия, комисията постави дискриминационни критерии за участие в него, в резултат на което отпадаха повече от 1/3 от подалите заявления за участие. А именно – хора, които са в роднинска връзка да имат право само на едно участие в жребия. По този начин семейства, които са от няколко члена – да участват като един в жребия. Това изискване не беше поставено при обявяване на съобщението в сайта на общината. Хората, които са в роднинска връзка, нямаше да подадат заявления, за които се плаща по 20 лв., ако знаеха предварително, че няма да имат право да участват в жребия. Не може да се поставят допълнителни критерии след обявяване на процедурата. Комисията е била направила справка в ГРАОН и в резултат на нея, в няколко купчинки бяха захванати заедно заявленията на няколко човека, с цел – да играят като един. След възпротивяване на участниците, комисията разреши да се разделятт захванатите на едно заявления и всеки да има право да участва в жребия.

Друг дискриминационен критерии, който беше поставен е, че с предимство се ползват производители, които са приложили документ, удостоверяващ дейността им. Поради тази причина бяха раздадени без жребий 9 от 15-те дървени къщички, за които се борихме всички.

По дефиниция жребият представлява – хвърляне или изтегляне измежду много равнопоставени участници, което се прави при спор или при разпределяне на нещо. Аз и останалите участници не бяхме поставени при равни начала, тъй като имаше участници, които бяха с предимство -„производителите на мартеници“, което е недопустимо при жребий. По този начин се ограничи правото ни да играем за 15-те дървени къщички. Трябваше останалите 89 човека, които сме подали заявление, да се борим за останалите 6 дървени къщички, се казва още в жалбата. В нея се посочва, че изработката на мартеници не е занаят и няма как някой да притежава качеството занаятчия, производител на мартеници и няма как да има документ за това.

В жалбата до кмета се настоява жребият да бъде обявен за незаконосъобразен и да бъде отменен. Моли се за насрочване на нов жребий, незасягащ равнопоставеността на участниците в него, в който да не са поставени дискриминационни критерии и в който да няма участници с предимство.

Кметът Добри Беливанов заяви пред Haskovo.info, че с базара се занимава комисия, която е провела жребий по искане на търговци. Градоначалникът допълни, че ще провери какво се случва сега с процедурата.

Междувременно, на сайта на общината вече се уведомяват гражданите и юридическите лица, подали заявления за участие в базара, че ще се проведе жребий за търговски обекти на 31 януари от 15:30 часа в зала „Хасково“.

Малко по-късно от пресслужбата на общината съобщиха, че 7 от къщичките са раздадени на хора със свидетелства, че са занаятчии. Дотук са раздадени къщичките и шатрите. Жребият утре ще е за маси. От общината посочиха, че на жребия не е имало недопуснати хора, всички са били уведомени, с изключение на тези, които са написали грешни телефони в заявленията си.

Изпрати новина

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

50 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
хасковлия
хасковлия
30.01.2018 12:01 12:01

Не бива да се ползват с предимство занаятчиите,производители на мартеници, защото изработката на мартеници не е занаят, по смисъла на чл.3 ал.1 и 2 от Закона за занаятите. Изработката на мартеници не попада в списъка с 57-те занаята, изброени в Приложение 1 към чл.3, ал.2 , т.1 от Закона за занаятите, т.е. не е занаят и няма как някой да притежава какъвто и да е документ, който да му дава предимство.
По смисъла на чл.4, ал 4 от Закона за занаятите- занаятчиите могат да търгуват единствено със собствената си продукция. При продажбата на мартеници –по-голяма част от асортимента на продавачите на мартеници е закупен, за да се препродаде в първоначален или преработен вид. Те няма да продават само своя продукция, както са задължени занаятчиите, за да ги смятат за такива.

Деска
Деска
30.01.2018 13:05 13:05
Отговор до  хасковлия

Логично е в къщичкте да бъдат производители на мартеници. Техните са различни оригинални, не ония пластмаси китайските. И защо ли си мисля , че знам кой пише тия смешни жалби в стил „една жена каза“. Видял една жена казала, че я нямало в жребия и я добавили, пред него точно на едни жени не им взели заявленията защото имали незплатени данъци…. все една жена едни жени ама кои са какви са???
Нека да не влизаме в стила на амбулантните търговци , ясно е че една фамилия иска за вземе всички маси

да бе да
да бе да
30.01.2018 13:27 13:27
Отговор до  Деска

Дайте да видим вашите мартеници собственоръчно ли са изработени всички или само десетките ви?На вас коя къщичка ВИ ДАДОХА БЕЗ ЖРЕБИЙ,че сега се стараете да си я запазите?
Всички участници станаха свидетели на нередностите в жребия,така че свидетели много,не е „само една жена го каза“

роднини
роднини
30.01.2018 14:19 14:19
Отговор до  Деска

Правна фигура „производител на мартеници“ не съществува и за какво да е логично да са точно в къщичките ?Нека да си продават и да си участват в жребия наравно с всички и каквото място им се падне вече-къщичка, шатра или маса. Освен това всички твърдят,че са производители, макар че никой не може да го докаже с документ,защото такъв няма кой да му издаде. Къщичките вече се раздадоха без жребий на фамилиите-сестри и други роднини.

Марта
Марта
30.01.2018 15:21 15:21
Отговор до  хасковлия

Интересно се получава и дете в 1 клас ще ви каже че няма как да разпределят 100 търговци в 15 къщички. Много ще са отвън. И естествено ще са недоволни

не бива да има хора с предимство-по закон всички сме равни
не бива да има хора с предимство-по закон всички сме равни
30.01.2018 12:14 12:14

В Съобщението за Мартенския базар не е записано производителите на какво ще се ползват с предимство, нито в какво ще се изразява предимството им. В деня на жребия се разбра, че предимството им е, че ще получат без да участват в жребия 9 от 15-те дървени къщички. Ако се има предвид ,че с предимство ще са производителите на зеленчуци, плодове, месни и млечни продукти и други- за такива производители всеки петък Община Хасково провежда фермерски базар. Ако се има предвид производители на занаятчийски изделия- за тях 1-2 пъти годишно се провежда занаятчийски базар- чаршия на занаятите „Българско е „! Те биха използвали предимството си на тези базари, а не на Мартенския базар, на който ще се продават мартеници. С оглед на гореизложеното, с предимство в обявения Мартенски базар биха се ползвали само производителите на мартеници, а не на каквато и да е друга продукция. Изработката на мартеници не е занаят по смисъла на Закона за занаятите и няма как някой да притежава какъвто и да е документ за това, който да му дава предимство.

НИЩО НОВО
НИЩО НОВО
30.01.2018 12:14 12:14

Ясно е едно: ОТ КАК ДЯДО Е КМЕТ НЯМА ДЕН БЕЗ ГАФ!!!
ГЕРБ ни го натресоха!!!И сега се крият!!

Излагация
Излагация
30.01.2018 12:52 12:52

Предлагам всички от общината да си подадат оставката, включително и бай Добри и да има нови местни избори за кмет, изложиха се като кифладжии.
Град Хасково стана известен с корупционни практики, нищо добро не ни чака.
Г-н кмете ако имаш съвест напусни докато е време, че вашите излагации край нямат.

Дядо Добри
Дядо Добри
30.01.2018 12:59 12:59

Дядо Добри, напусни веднага, не те е срам, никой в града не те иска.

Гледам и не вярвам на ушите си
Гледам и не вярвам на ушите си
30.01.2018 13:06 13:06

Чудя на нахалството на кмета Беливанов да не си отива.

Ели
Ели
30.01.2018 13:11 13:11

Ти нищо не правиш, имай малко достойнство и подай оставка! Хората не те искат за кмет!

Анонимен
Анонимен
30.01.2018 13:14 13:14

Че защо да се крият ГЕРБ, те се разграничиха от него и сега той прави гаф след гаф. Защо, докато ГЕРБ бяха в ръководството нямаше такива гафове и нуждите на всички търговци бяха задоволени? Защото знаеха как да работят и как хората които цялата година правят мартеници чакат този един месец, за да си подпомогнат семейния бюджет. А тези сега какво правят, сами се оплитат и най-важното е, че нямат достойнство и човещина.

ОЛЕ ЛЕ
ОЛЕ ЛЕ
30.01.2018 13:20 13:20

Администрацията е некомпетентна,ама и не четат. От Общинска данъчна дирекция отказаха на няколко човека да приемат Заявленията им за участие в жребия ,защото не са си платили данъка на имота.Има си и закон и Наредба,по смисъла на които -те са длъжни да им вземат Заявленията и на гърба им да прикачат документ,че имат да плащат задължение-данък.Така тези хора щяха да участват в жребия и ако при издаване на разрешителните не си бяха заплатили данъка-чак тогава да отпаднат. Лишиха хората от препитание!Срамота!Включете тези хора в новия жребий, дайте им право да подадат Заявленията си.Може да се откаже да се приемат Заявленията на юридически лица,ако имат задължения, но не и на физически лица. Дръжте сметка на Общинска данъчна дирекция, как може да потъпкват правата на хората. Няма ли Кмет и Главен секретар,които да следят за нарушенията на подчинените си?

Човек без връзки
Човек без връзки
30.01.2018 13:27 13:27

Аз също съм от подалите заявление за мартенския базар. На мен никой не ми се обади, че ще има жребий и кога точно ще е той. По-тъпото в случая е, че въпреки подаденото заявление, щом не присъствам, не участвам, а няма как да присъствам, след като по никакъв начин не съм уведомена. Най-малкото можеше да напишат едно обявление в сайта на Общината, но уви…

Петър Якимов
Петър Якимов
30.01.2018 13:29 13:29

Предлагам на всички заинтересувани колективен иск срещу общината.

Анонимен
Анонимен
30.01.2018 13:34 13:34

Кмет има, ама не става за нищо, а секретар-защо му е, нали си има „пенкилер дружина“, която му казва какво да прави, щото той сам не може да мисли. Но това не е екип, екипът е, когато те пазят, за да не правиш грешки и да не ставаш смешен, екипът е, когато има напредък, екипът е, когато се прави за обществото нещо, а не се спъва. Община Хасково не е държава в държавата, поне не трябва да бъде. Къде е гражданското самосъзнание на хасковлията?! Да излезем на протест и да си търсим правата, защото освен задължения, имаме и права. Да, този човек е грешка, но всяка грешка може да се поправи или поне да бъде направен опит да се поправи… Граждани!!! Жители!!!

Олеле Мале
Олеле Мале
30.01.2018 13:37 13:37

Сбъркахте като избрахте Беливанов. Това се отнася за ДПС. С техните гласове бе избран. Аз не гласувах, а и някои ГЕРБери не гласуваха за него. Подведе ни. Направеното от него е много малко, половинчато, неефективно. Улично осветление, почистване, снегопочистване, бездомните кучета, контрол на обществения ред, паркиране, празници и др. Сега и за капак този резил незаконно разпределяне на местата за базара за мартеници в Хасково.

Реал
Реал
30.01.2018 15:24 15:24
Отговор до  Олеле Мале

И за ланския сняг е виновен кмета и за закъснението на влака за Подкова ооо и за световната икономическа криза най-вече.

Гост
Гост
30.01.2018 13:54 13:54

Целият град е като Дядо – грохнал, незабележим и заминаващ си. То какво ли не се случи в Хасково сега за капак и незаконно разпределяне на местата за базара за мартеници в Хасково.

Песове
Песове
30.01.2018 14:02 14:02

Ха… изгубих бройката на излагациите от община Хасково.
За мене бай Добри е просто един чиновник, няма творчески заложби да работи ефективно. Айде, че не става за кмет, не става, ами барем да ликвидира бездомните песове в Хасково, на нищо не прилича вече това безхаберие!!!

какви данъци
какви данъци
30.01.2018 14:05 14:05

Беливанов няма как да следи ежеминутно работата на служителите си, но поне когато има толкова много оплаквания -трябва да вземе сериозни мерки и да накаже виновните служители-най-вече тези от Общинска данъчна дирекция, които отказаха да приемат Заявленията на хората за участие в жребия поради неплатени данъци, без правно основание.
Лошото е,че трудно някой може да се оплаче от някой от служителите в касовия салон на общината,защото почти всички там работят без баджове и не знаеш кой кой е и на каква длъжност е там , което е недопустимо според Наредбата за административното обслужване, Глава ІІІ, Раздел I, чл. 20. (1), т. 1, административното обслужване в държавната администрация се осъществява при спазване на следните задължителни стандарти за качество на административното обслужване:
1. при изпълнение на служебните си задължения всеки служител в държавната администрация носи отличителен знак със снимка и данни за имената, длъжността, администрацията и звеното, към които принадлежи;

занаятчия
занаятчия
30.01.2018 14:05 14:05

интересно как очаквате в 10-тина къщички да се нагласите доволно 100-тина искащи да продават мартеници?! То е ясно, че ще има недоволни. Най много реват професионалните търговци, които до вчера продаваха шапки и ръкавици на къщичките днес искат да отворят със сувенири за свети валентин и да наблегнат на мартениците, после идва някакъв пролетен базар..и така те да имат целогодишно къщичка на сред площада. И защо само те са жалват. Чета коментарите и виждам че са части от статията…ясно е че едни и същи хора се оплакват.
ама не може една фамилия да вземе всичките къщички! Да си купят магазин, или да си наемят в центъра и да се свърши с това мрънкане . И не е вярно, че само тая година е недоволството-всяка година е и то все от едни и същи хора!

Анонимен
Анонимен
30.01.2018 14:23 14:23

Златка Караджова, тя е направила този хаос. Беливанов да си види кадрите, да даде административни наказания, а не да им дават коледен бонус 500 лв януари месец. Бонус за най-добре скалъпени резил!!!

Общинар
Общинар
30.01.2018 15:26 15:26
Отговор до  Анонимен

Ха стига бе бонус от 500 лв. Нас пак са ни пропуснали. Да покажат тоя бонус на кого е бил.

Силвен
Силвен
30.01.2018 14:31 14:31

Златка Караджова, тя е направила този хаос. Беливанов да си види кадрите, да даде административни наказания, а не да им дават коледен бонус 500 лв януари месец. Бонус за най-добре скалъпени резил!!!

до занаятчията
до занаятчията
30.01.2018 14:45 14:45

„занаятчията“ Ти май не вдяваш, тук става дума за разпределяне на незаконно местата за базара за мартеници в Хасково, защо не дадат на всеки участник равен шанс при жребия да видим кой ще се оплаква и да опира всичко до късмет, а не както е написано в темата раздали 9 къщи на уж хора които имат предимство и били занаятчии, предимство както е в УНСС- утре носи съответната сума пък другите да се борят за 6 къщи.
Голям позор за общината.

Бай Добри
Бай Добри
30.01.2018 15:04 15:04

Сега ще видим колко е кмет, ако всичко се потули и нищо не се случи! Не мога да разбера то е очевадно, че човека не става за тази работа, какво е това нахалство да стои до края на мандата а не си заминава никой не го ще дядото, има колко по кадърни и можещи хора които стават за кметове, те избраха пенстионера комунист.

Занаятчия с документ
Занаятчия с документ
30.01.2018 15:30 15:30
Отговор до  Бай Добри

Тебе ли да изберат бе? Кой си покаж се!? Кмете не им се връзват на болните мозъци. Хасково те избра
Плюнките под статиите в интернет са от една шайка хора, които изгони от общината. Един искал всички къщи за себе си и родата и оревал медиите . Естествено че занаятчиите ще са с предимство. Вижте нашите мартеници и на тези ,, професионални,, търговци и после ще говорим

Занаятчия с документ - Да бе да
Занаятчия с документ - Да бе да
30.01.2018 15:41 15:41

Занаятчия с документ, какъв занатчия си ти бре? Всичко е Made in China от Илиянци, пък се пишат занаятчии и лъжат хората.

Вили
Вили
30.01.2018 20:40 20:40

Кажете в коя къщичка ще сте,за да ви видим занаятчийските мартенички? Всички сте търговци-купувате и препродавате на десеторни цени.

Странен
Странен
30.01.2018 17:12 17:12

За къщичките търг с явно наддаване и готово. Шапките вън. Китайските мартеници бе къща и без шатра. Попълват една декларация, че имат само български мартеници. При проверка вън и готово.

Зорко око
Зорко око
30.01.2018 17:14 17:14

Попитайте ги де за бонусите, лесно може да се разбере, но няма да искат да покажат, щото са на.рани и ще отричат. А най- много са взели „верните“ му кученца. Ха, познайте кои са?
Разбирам да вземат поощрение за добре свършена работа, но до тук такава не сме видели, затова се нарича ДМС – допълнително мазно слугуване, т. е. ходи си да се чекираш, нищо не прави по цял ден в общината и накрая за затваряне на очите получаваш „лакомство“

чакаме
чакаме
30.01.2018 18:04 18:04

Оставка!Оставка!Сподписи !ОБЯВЕТЕ КЪДЕ ЩЕ БЪДЕ КНИГАТА И ВРЕМЕТО ОТ КОЛКО ДО КОЛКО!!!!!!!!

Анонимен
Анонимен
30.01.2018 18:06 18:06

При тази корупция и да им раздава бонуси?

Анонимен
Анонимен
30.01.2018 18:08 18:08

Атой колко е взел?

скандау
скандау
30.01.2018 18:58 18:58

От Общината са дали без жребий 9 къщички. Щом са казали,че 7 -те къщички са на занаятчии, това значи ,че другите 2 къщички са ги дали на хора без свидетелство за занаятчия .Защо на тези двамата са им дали къщички без да имат „предимство“?
Не звъннали на всички,защото били дали грешни номера….хахаха Кой ще даде грешен номер, щом му е толкова важно да участва в жребий, за който е платил?

Спас Колев
Спас Колев
30.01.2018 20:10 20:10

Та къде казвате е книгата, в която се събират подписите за оставка на този некадърен властолюбец, срастнал с кметския стол. Целият квартал „Ручока“ ще дойдем да се подпишем, вие само обявите къде е мястото. Вече не се търпи – то дупки, то тъмнина, то кучета, то безхаберие и корупция…. Да се маха, всички ни излъга, най-вече излъга вярата ни в по-доброто бъдеще. Плюя му на годините, засрами всички пенсионери с поведението си. Падение…

мошеник
мошеник
30.01.2018 20:15 20:15

То тея от архикетурата са комбина с Добри и делят плячката, трябва да питам Беливанов каква е тарифата за 1 къща, другия път да мога да се доредя, ако има друг път, че май на дядо ще му бият шута.

Подкрепям Спас Колев
Подкрепям Спас Колев
30.01.2018 21:22 21:22

Подкрепям всичко което спомена Спас Колев, да правим подписка и да махаме Беливанов.

Хасково
Хасково
30.01.2018 22:23 22:23

Беливанов сам си го нйправи, цялата администрация го подвежда. Така ли няма един доверен човек,който да му докладва.

007
007
30.01.2018 22:38 22:38

Общината работи против гражданите на хасково не го ли разбрахте?

Силни сме
Силни сме
31.01.2018 9:21 9:21

Трябват ни 5000 подписа за референдум.
„За“ и „против“ кмета на Хасково.
……
Забележете какво беше казъл кмета: „Избрали са ме хората, заради тях оставам“, отвърна Беливанов няколко часа по-късно.
Те и хората от къде да знаят, че си такава лициса, много често те виждам със Стаматов напълни му пазвата цял живот няма да работи тоя мошеник.

Оставка
Оставка
31.01.2018 9:49 9:49

Оставка!!!

Кукла на конци
Кукла на конци
31.01.2018 10:13 10:13

Добри Беливанов е кукла на конци ръководена от Иван Стаматов. А за общината всичките служители които работят там, са от кол въже, сульо и пульо събрали да ръководят общината.

Цивилен
Цивилен
31.01.2018 11:12 11:12

Оставка и да прокудим Беливанов. Всеки ден се оплакват хора ухапани от кучета, да дадем Беливанов на кучетата и да се свършва.

Стойката
Стойката
31.01.2018 13:00 13:00

Къде го избраха тоя дъртак, дето за нищо не става, гледах го на общинското събрание, бе той една дума немога да каже като хората, нищо не му разбирам, говори си под носа тихичко. Тих, тих ама лиже задника на Стаматов.

Бай ти Добри
Бай ти Добри
31.01.2018 13:10 13:10

Един изтерзан от дупките по улиците, калпаво направените тротоари и др. неуредици гражданин отишъл в общината, почукал на вратата и попитал:
– Извинете, трябва ли ви кмет?
– Не.
След това мъжът отново почукал и попитал:
– Извинете, все пак не ви ли трябва кмет?
– Не.
– Добре де, за какво го държите тогава?

до Бай ти Добри
до Бай ти Добри
31.01.2018 13:41 13:41

Хахахахаха..
Щеше да е перфектно от долу да беше написал.
– Добре де, за какво го държите тогава Добри Беливанов?

Зефир
Зефир
31.01.2018 14:06 14:06

Дядо Добри Беливанов ряпа взе да вади.
С две ръце я хваща, силно се напъва, пъшка и опъва –
тя се не поклаща.
Дядо Стаматов вика. Тича Стаматов тича дядо хваща.
Двама се напъват, ряпата опъват – тя се не поклаща.
Стаматов Йончева вика. Малката Иглика припва Йончева хваща.
Трима се напъват, ряпата опъват – тя се не поклаща.
Йончева Корнелия вика. Корнелия за Йончева се юнашки хваща.
Всички се напъват, ряпата опъват – тя се не поклаща.
Корнелия Радев вика. Радев от зимника тича и се хваща.
Дружно пак напъват, ряпата опъват – тя се не поклаща.
Най-подир Радев вика и Станишев.
Дружно се напъват, пъшкат и опъват, ряпата измъкват,
вкъщи я замъкват.
И там всички с нея сладко се гостили.

ряпата = обществена поръчка

Тошев
Тошев
01.02.2018 14:07 14:07

Де го дъртия евнух Добри? Да си омита крушите, достатъчно се наяде.

Back to top button