Забраниха питейната вода заради уран и в Динево

Регион
Вода

Ограничава се употребата на питейната вода в хасковското село Динево заради отклонения по показателя “естествен уран”, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Това се прави на основание на получени на 2 февруари от ВиК – Хасково протоколи от изследвания. Стойностите на естествения уран от пробите на водата в Динево са 0.13 ± 0,01mg/l при норма 0,03mg/l. Изследванията са извършени в Изпитвателна лаборатория “Евротест – контрол” – София. Водата е забранена за пиене и готвене, като може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели – къпане и миене.

РЗИ-Хасково е издала предписание на управителя на ВиК за осигуряване на чиста вода за питейни нужди за населението на село Динево.

Haskovo.info припомня, че през януари заради уран бе забранена и водата в тополовградското село Владимирово. Остава и ограничението на употребата на вода за питейни нужди и приготвяне на храна от населението в димитровградските села Върбица, Сталево и Светлина.

Водата в Хасково също остава забранена за пиене и готвене заради урана.

Още новини

loading...

3 коментара

  • Урана избяга в Динево!В ХАСКОВО вече няма ли уран.Да излезнат отговорните институции и да кажат защо няма водоноски има ли уран или няма.?

  • ГЕРБ ни тровят,за да си вкарат в България евтина работна ръка от Африка и Азия!!!!

  • Защо поне веднъж на месец не давате отчет, какво се прави за водата в Хасково ?
    Стига лъжи и полуистини ! Огласете на населението какво се прави, или кой е виновен, че не се прави ! Това да не е 17 век да се редим на опашки пред водоноските ? А те на колко време се чистят, къде, кога, кой е отговорен ?
    Стига гербераста мъгла и шуробаджанащина !

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.