Хасково

Хасковлия предлага Ден на почит към жертвите на терора

Хасковлията Антон Атанасов изпрати отворено писмо до председателя на Народното събрание, в което предлага 1 февруари да е Ден на признателност и почит към жертвите на терора.

„Историята на един народ е неговата памет. Силно се надявам, че целия български народ може да се обедини около каузата да помни историята си. Българите помним миналото си и в подкрепа на това е календарът ни, изпълнен с множество дни, в които отдаваме почит на предците си.

Не искам тези дни да ни разделят, а напротив – да ни сплотяват. Не искам да бъдем хора, всеки със своите лични интереси, а да бъдем народ с обща цел. Затова ви предлагам как да решим един проблем. Проблем, който е свързан с 1 февруари. Вместо този ден да е Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, нека да е Ден на признателност и почит към жертвите на терора, защото терорът често е част от историята на Третата българска държава“, се казва в писмото.

Ето и пълният текст на отвореното писмо до председателя на Народното събрание:

Уважаема госпожо Караянчева,
Наскоро беше 1 февруари – денят, в който отдаваме почит и признателност към жертвите на комунистическия режим. С нетолкова голяма изненада разбрах, че Вие, българските народни представители, отново сте се скарали и отново сте успели да разедините българския народ. Вярвам, че Вие сте в Народното събрание, за да решавате нашите проблеми, но и да се вслушвате в нашите предложения за решение на някои от тях.

Историята на един народ е неговата памет. Силно се надявам, че целия български народ може да се обедини около каузата да помни историята си. Българите помним миналото си и в подкрепа на това е календарът ни, изпълнен с множество дни, в които отдаваме почит на предците си. Не искам тези дни да ни разделят, а напротив – да ни сплотяват. Не искам да бъдем хора, всеки със своите лични интереси, а да бъдем народ с обща цел. Затова Ви предлагам как да решим един проблем. Проблем, който е свързан с 1 февруари. Вместо този ден да е Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, нека да е Ден на признателност и почит към жертвите на терора, защото терорът често е част от историята на Третата българска държава.

В периода 1887-1894 г. на власт е Стефан Стамболов. Доказан държавник, който вдига на крака българската икономика, но и управлява чрез терор. Ярък пример за това е Капитан Петко Войвода, който лежи в затвора, тъй като е политически противник на Стамболов. След Деветоюнския преврат от 1923 г. България е управлявана от Александър Цанков – наречен Кървавия професор, именно заради терора, чрез който управлява. През 1925 г. в църквата „Света Неделя“ активисти на БКП извършват чудовищен атентат. Унищожен е голяма част от военния и политическия ни елит.

Терорът върви ръка за ръка с преврата, а в новата ни история превратите са три. Непоправими са зверствата на Народния съд след 9 септември 1944 г., но и не по – малък пример за терор е убийството на Шестте ястребинчета преди Деветосептемврийския преврат.

Тези събития са част от нашата история. Ние трябва да ги осъдим и да не допуснем да се случат отново. Смятам, че това е достатъчно, за да Ви убедя да ме подкрепите. Твърдя, че парламентарната република не е атрофирала и че само Вие може да решите нашите проблеми, ако искате. Моля Ви, подкрепете това мое предложение и докажете на мен и на целия български народ, че можем да бъдем единни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button