Шефът на общинското данъчно: Има опасност бюджетът да се издъни

Хасково

Има опасност бюджетът на община Хасково за 2018 г. да се издъни, предупреди шефът на „Общинска данъчна служба“ Румен Тинчев.

Притесненията на Тинчев идват от това, че никой от бюджетната комисия при общинския съвет не го е потърсил за мнение и анализ преди да завишат бюджетната рамка с близо 700 000 лв. Той посочи, че планът за данък сгради им е завишен със 73 000 лв., данък МПС – със 100 000 лв., такса смет е със завишена събираемост по план от 308 000 лв., а с 250 000 лв. – данъкът за придобиване на имущество. „Една чаша не можеш да я напълниш повече, отколкото може да хване“, посочи Тинчев, въпреки това той се ангажира дирекцията да се опита да покрие плана.

Данъчният шеф допълни, че по принцип събираемостта е между 70 и 75%, като я определи като добра. На този фон старите задължения, които не са събрани към края на миналата година са 6.7 млн. лв., а към днешна дата са около 10 млн. лв. Над 2000 граждани дължат по над 400 лв., а 31 фирми в несъстоятелност дължат на общинския бюджет около 2 млн. лв. На първо място сред длъжниците са „Булгатабак“ с 347 000 лв. за данък сгради и такса смет.

През миналата година са изпратени над 4160 уведомления към длъжниците, заведени са 526 дела, запорирани са над 450 банкови сметки, като тези действия на данъчните спрямо длъжниците ще продължат.

Тинчев определи 2017-а, като много напрегната за дирекцията с постигнати много добри резултати, заложеното е изпълнено, дори с леко преизпълнение – приходите са 17 621 000 лв.

Шефът на данъчното посочи, че вече могат да се плащат данък сгради, такса смет и данък МПС. Плащането е на две вноски, но ако бъде платен пълният размер до 30 април се ползва облекчение от 5%. Очакванията са до края на март да заработи виртуален пос терминал, с който ще могат да се плащат данъци от различни части на света.

11 коментара

 • Тинчев,голяма капия си!!!Хората няма какво да ядат!Нямат пари за лекарства!!!Хич не им е до данъци!!!ЖАЛБИ ОТПРАВЯЙ КЪМ ГЕРБ И БОЙКО!!!

  • Капията са ГЕРБ иОбщинския съвет които искат от него толкова данъци.Човека ви казва- няма да можем да ги съберем

   • Абе кой голям ФИНАНСИСТ писа тоя нов бюджет? Не съм чул да вдигнат данъчите пък писали повече приходи? Ясна е работа за да могат да напляскат повече разходи-чисто популистки. Важното е да са обещали, да са доволни хората да ги подкрепят в общинския съвет да приемат бюджета. Те че няма да станат тия работи -няма…то и аз планирам да си купя поне едно имение на Хаваите..ама ще видим бюджета тая година ако ми се върже някоя хипер печалба от лотарията ще си го купя-иначе е планирана покупка.

 • Ако снимката е актуална,на фона на казаното от него голямо нахалство е да се хили като нафъчкана мъстия!

 • Който не може да си свърши работата да си ходи не да реве . И като има да събира 7 милиона от фирми какво се оплаква , да ги събере. Нас как ни натискат за 100 лева . Това идва малко като презастраховане че няма да си свърши работата.

 • Издънката е този от снимката, а като има да събира толкова пари, да се стягат в кръста и да започват, какво ни се обяснява, че тази работа е трудно, та затова да си каже отсега, че няма да се хваща. То всичкото им е такова на актуалните шефове в общината-не знаят как, затова няма да го правят, ама хич.

 • като хванете всичките гербави да си платят погасените по давност задължения ще съберете още милион, кмете почвай всички общинари първо!

 • Над 2000 граждани дължат по над 400 лв – ами като съберете само тези стари задължения и ето ви поне 800 000 лв.. Какъв е проблема? Дори може да го направите на разсрочено плащане, за да не се натоварят изведнъж бюджетите на хората и идва по 33,33 лв на месец. Ама се иска малко да се поработи. Не може само кафенца по цял ден и да чакаме хазната да се пълни сама.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...