Областният управител: Кметът има по-големи права, защо не оспори бюджета пред съда

Хасково

По закон областният управител може да върне само незаконосъобразните актове за ново обсъждане в общинския съвет или да ги оспорва пред административния съд, заяви с писмо чрез пресслужбата си Станислав Дечев във връзка с постъпилия сигнал от кмета Добри Беливанов относно общинския бюджет 2018 г.

„Това е мое задължение и аз го изпълнявам всеки месец за 11 общински съвети в Хасковска област. Мое задължение по закон е да следя за законосъобразността на взетите решения и аз го изпълнявам. Въпросното решение, както и всички останали решения, гласувани на 26 януари, са постъпили в Областна администрация и все още тече срокът за тяхната законосъобразна проверка“, заявява Дечев.

Както Haskovo.info писа, на 9 февруари Беливанов внесе сигнал до Окръжна прокуратура – Хасково и Областния управител относно бюджета. Според градоначалника има нарушения на материалния закон, така също и на административнопроизводствените правила при приемане решение №596 от 26 януари 2018 г. на Общински съвет – Хасково. В същото време от общината допълниха, че вече се работи по подготовката за изпълнението на решенията на общинския съвет.

Сега областният управител допълва, че законът дава много по-големи права на кмета. Той може да върне за ново обсъждане незаконосъобразните или нецелесъобразните актове на общинския съвет, или да оспорва незаконосъобразните актове пред съответния административен съд и да иска спиране на изпълнението на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове.

„Затова недоумявам защо кметът на община Хасково не изпълнява своите задължения по закон, а изпраща сигнал за конкретното решение до мен и до Прокуратурата. Аз изпълнявам закона и ще изляза с решение в срок. Същото би трябвало да прави и кметът. Да изпълни закона. А не да определя върху кого „пада тежестта за следене на законосъобразността на решенията на местния парламент“, както бе посочено от пресцентъра на община Хасково“, завършва областният управител.

8 коментара

 • Станчо бре, чети!
  Станчо не чете.
  Станчо, работи!
  Станчо пак не ще.

  Станчо го мързи,
  гледа да лежи,
  ходи, та се май,
  търси да играй.

  Време се мина,
  Станчо порасна,
  иска да яде,
  няма откъде.

 • Станчо е ерген,
  но не е учен.
  Не знай да чете,
  никой го не ще
  за чиновник млад.
  Няма занаят,
  стана той пъдар,
  после говедар…
  Ходи гладен, гол,
  тегли като вол,
  нищичко не знай,
  плаче и се кай,
  що така се вел,
  що така не чел!

 • Този галфон си взима 3000лв. заплата и никаква не я върши. Как става така , човек който е доказан маук да заема такива постове в държавната администрация?

 • И как са го написали:ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ!!!
  АМ ТОЙ Е ГЕРБЕРСКИ СМЕШНИК,БЕ БРАТЯ КАУНЬЕЕЕ!!!

  • Сега група ГЕРБ е решила по този сложен начин да мори кмета но той е упорит и ще се справи и без тяхната злобна управия

 • А бе смешко що не вземеш да се скриеш!!!! Е такива ни управляват за това сме на този хал! До кога народеееееее?

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...