Регион

В Димитровград предлагат нова наредба за подпомагане на образованието

Да бъдат отпускани стипендии за висше образование, магистратури, докторантури, специализации и допълнителни квалификации на жители на община Димитровград ще настоява Стефан Димитров, председател на съветническата група на „Да за Димитровград“, съобщават от коалицията.

Исканията ще бъдат внесени официално в общински съвет – Димитровград с докладна за приемането на наредба за отпускане на стипендии, върху която се работи в момента. Предвижда се в нормативния акт да залегне текст, с който се регламентира финансова помощ от бюджета на общината да се отпуска на изучаващи дефицитни за района специалности, които след дипломирането си ще се реализират професионално в Димитровград. Условието ще бъде след завършването си стипендиантът да работи във второстепенни разпоредители с бюджет или търговски дружества с мажоритарен пакет, собственост на общината.

Липсата на квалифицирани кадри за някои сектори в региона е доста осезаема, например, здравеопазването. Убеден съм, че финансовата подкрепа ще мотивира много млади хора да продължат образованието си. Смятам, че по този начин общината ще отговори адекватно на предизвикателството да осигури точните специалисти за определени професии, коментира Стефан Димитров по повод подготвящата се наредба.

В нормативния акт ще залегнат редица специалности, като на кмета на общината ще се даде възможност ежегодно да определя със заповед кои от тях ще бъдат финансирани, обясни председателят на сесийната група на „Да за Димитровград“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button