Хасково

Новият план-прием предвижда 86 паралелки, сред които и ориентирани към бизнеса

86 паралелки предвижда държавният план-прием за учебната 2018/2019 г. в Хасковска област.

35 от класовете ще бъдат профилирани, 51 от паралелките ще са професионални. Анализите показват, че този план-прием е реалистичен и ще бъде изпълнен. Това съобщи по време на заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитието на област Хасково началникът на Регионалното управление на образование Христина Боева.

Днес Комисията прие единодушно предложения от експертите и директорите на училища от региона план-прием. Той е подчинен на Програмата за упралвение на правителството с приоритет развитие на професионалното образование. Този приоритет ще се изпълнява в партньорство с бизнеса и с акцент развитие на дуалното образование, стана ясно днес. Качеството на образованието е изцяло съобразено с потребностите на пазара на труда и ранното кариерно ориентиране и консултиране на децата. Подготвен е Индикативен списък на т. нар. защитени професии. Това са професии, за които има аналитични данни, че в следващите 5 г. ще липсват от пазара на труд. В Хасковска област в няколко професионални училища са предложени специалности от Индикативния списък, отчете Христина Боева.

Среща

В единственото обединено училище в областта „Св. св. Кирил и Методий“ в Димитровград например се открива паралелка помощник в строителството. Това е една от най-търсените от бизнеса специалности и ще продължи да бъде така, коментираха от РУО. В професионалната гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров“ в Димитровград се залага на професията електротехник, която е от т.нар. защитени специалности. Пак там ще се прилага дуална форма на обучение по специалността химик- технолог.

В Любимец и Маджарово се обявяват паралелки от Индикативния списък – монтьор – транспортна техника. В Минерални бани са заложили на специалности, които са изключително търсени от бизнеса там – хотелиер и изпълнител на термални процедури. В Хасково приемът за 2018/2019 година предвижда – 7 паралелки в Езиковата гимназия „Асен Златаров“, 5 паралелки в ПМГ „Боян петканчин“ – и в двете елитни училища няма промяна на брой класове.

В Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт „Никола Вапцаров“ се обявяват паралелки за експлоатация на автомобилния транспорт, техник „Транспортна техника“, агроеколог и техник в електрически транспортни средства.

Във ФСГ „Атанас Буров“ приемът е отново за 6 паралелки, без промяна са класовете и в Гимназията по туризъм и в тази по дървообработване и строитерство. В ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ се обявява паралелка, в която ще се обучават толкова търсените и високоплатени заварчици. Там ще има още паралелки за машинен монтьор, приложно програмиране, електротеник, техник топлотехника, компютърни системи и компютърни мрежи.

„План приемът е разработен след поредица от срещи между експерти, директори на училища и бизнеса. Целта е да се формират такива паралелки, които да са адекватни на пазара на труда и да обучат кадри, които да се реализират“, подчерта заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова. Тя оцени високо усилията на РУО-Хасково, на директорите на професионалните гимназии и на бизнеса за намиране на механизъм, по който да стимулират децата и родителите да направят информиран и адекватен професионален избор.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
123
123
15.02.2018 16:18 16:18

Ами като няма промяна в броя паралелки в езиковата и математическата ще си попълват незаетите места до септември за ученици с 2.50 и 3 .00. После търсете качество. Толкова съм възмутен от образователната система…

Анонимен
Анонимен
15.02.2018 16:37 16:37

скрий са бе възмутен

Любен Каравелов
Любен Каравелов
15.02.2018 21:32 21:32

Къде в Европа има езикови гимназии! Всички по учебен план в 8 клас учат чужд език!
Намалете броя в ГПЧЕ на 5 и да се вдигне кАЧЕСТВОТо, което отдавна няма. И След фашинга директорчето пак да прибере паричките за себе си, ако пак не го е срам да събират от децата НИ.

Камен
Камен
16.02.2018 8:27 8:27

Какво е това „помощник в строителството“? Общак, носач на материали ли? Ако е така, какво толеова ще го обучават? Научете ги що-годе на един занаят, то е ясно, че ще стават бачкатори. Увеличете броя в Автото – най-търсената професия. Ама не да им вземате пари, щото с пари може и частно…

Back to top button