Хасково

Георги Васев с приза „Ученик на годината“ за патронния празник на Езиковата

Единадесетокласникът в хасковската Езикова гимназия „Асен Златаров“ Георги Васев получи наградата „Ученик на годината“ на днешния патронен празник на гимназията.

Почетната грамота бе връчена на Георги от директора на гимназията Деян Янев в началото на празничния концерт в Младежкия център, в който се представиха много от талантливите ученици на Езиковата. Георги е отличник и с успехи в областта на астрономията. Той бе един от двамата водещи на ритуала по поднасянето на венци и цветя на бюста на Асен Златаров пред театър „Иван Димов“. Сред официалните лица тук бе кметът Добри Беливанов, а празникът в Младежкия център уважи зам.-областният управител Стефка Здравкова.

Езикова

Фотоклубът в Езиковата гимназия с ръководител Славян Костов пък подреди красива изложба във фоайето на Младежкия. В нея с 50 снимки се представиха 11 млади фотографи.

Асен Златаров е роден на 16 февруари 1885 г. в Хасково. През 1903 г. семейството се премества в София, а на следващата година заминава за Женева, където Златаров следва химия. През 1908 г. във Франция получава титлата “Доктор по физика и химия”, специализира и в Германия.

Мобилизиран е в Първата световна война. През 1928 г. е избран за председател на Съюза на българските химици.

Асен Златаров умира на 22 декември 1936 г. във Виена и е погребан в Софийските централни гробища.

Историята на проф. д-р Асен Златаров в Haskovo Online

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Браво
Браво
16.02.2018 19:36 19:36

Поздравления! Искам да попитам защо паметниците и бюстовете в Хасково са безразборно поставени на места без съответната логика? Защо паметник на Асен Златаров е пред Театър Иван Димов? Гости са с убеждение, че вероятно това е човекът, чието име носи театърът! Защо на Христо Ботев е пред ОНЧ „Заря“? Единствено паметникът на Левски май си е намерил точното място..

Анонимен
Анонимен
16.02.2018 23:54 23:54
Отговор до  Браво

Защото винаги са си били там. Други вьпроси?

Back to top button