Хасково

Нови инвеститори идват в Димитровград, бизнесът се жалва от липса на кадри

Нови две компании от Турция се очаква да внесат проектите си в община Димитровград, обяви кметът Иво Димов на 23-та работна среща на бизнесмени, дипломати и държавни институции, организирана от Хасковската търговско-промишлена палата в НТС.

Единият инвеститор ще изгражда бензиностанция с шоурум и хотел на пътя Хасково – Димитровград, а другият – търговски площи, магазини. Димов заяви, че трябва да се намали административната тежест и припомни за изградените и строящите се заводи между двата града. Единият от тях вече обяви заплата с бонусите от 920 лв.

Среща

Въпреки това Димов предупреди, че бизнесът има нужда от работна ръка. Върху същото акцентира и кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер, който заяви, че и в неговата община има инвеститорски интерес от Турция и Гърция.

Активни мерки за подкрепа и подсигуряване на работещите над 55 г. поиска Искендер от зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова, която участва в срещата.

„Хората над 55 г. са изключително уязвими на пазара на труда. Те са в последните си години преди пенсиониране и на тях трябва да се помогне от държавата със стимули и защитни механизми“, заяви Искендер. Зам.-министърът изрази личната си подкрепа за тази идея и обеща бързи, адекватни и навременни мерки по отношение на тази възрастова група на пазара на труда.

Бизнесменът Минко Ангелов се обърна към председателя на БТПП Цветан Симеонов, че не е защитена позицията на бизнеса пред тристранния съвет заради осигурителните прагове и минималната работна заплата, които се вдигат и така се повишава данъчната тежест. Ангелов посочи, че дуалното обучение още не дава резултати и бизнесът няма подготвени кадри.

Среща

Симеонов отговори, че няма да спре борбата с минималните осигурителни прагове, защото нямат аналог в ЕС, както и минималната заплата. Според него заплатата трябва да е адекватна и да е на база дали се е повишила производителността, например. Що се отнася до образованието Симеонов каза, че вече има стъпки в правилната посока – с изучаването на предприемачеството и създаването на дирекция за професионалното образование в МОН, която се среща с бизнеса.

Сред гостите на срещата бяха посланиците на Южна Корея Шин Бунам, алжирският посланик Латифа Беназза, домакинът и председател на ХТТП Янчо Янев, зам.-областният управител д-р Стефка Здравкова, кметът на Хасково Добри Беливанов, дипломати, бизнесмени, представители на институции.

В събота форумът продължава с традиционното зарязване на лозята в масивите на село Сусам, община Минерални бани. Тогава към гостите се очаква да се присъединят посланикът на Франция Ерик Льобедел и ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев.

Среща

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

15 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Кауня
Кауня
16.02.2018 18:17 18:17

Ами като не плащат нормално….

Мерзавци
Мерзавци
16.02.2018 18:39 18:39

Ама много работни изглеждат на думи тия селски кметове от каспичанско????
А Минко?Какъв бизнес има той?За измамите с тока ли говорим?Дека човека с контролни електромери си събираше 10 години двоен наем на 20 офиса и магазини, А?
Да не говорим по какъв начин стана собственик на същите.
А поръчките с Г.Иванов?И те ли са забравени?
Бизнесмен наричате този ДАЛАВЕРАДЖИЯ?
Кви сте такива омазнени медии?
И тоя път пропуснахме момента за атентат-всички наведнъж.

Ангелов
Ангелов
16.02.2018 20:01 20:01
Отговор до  Мерзавци

Недоволен е от вдигането на праговете, защо ли?
Елементарно уотсън!
Осигурява на минимум и играе с черна каса-ето за такива псевдо бизнесмени става дума!
Каква работа имат измамници като него на тази среща? Може би мисли за общото благо… ама надали
Хора като него, кръщавани с рушветите, душат всички, които искат да работят нормално в тази държава.

Анонимен
Анонимен
16.02.2018 23:21 23:21
Отговор до  Мерзавци

Сакьн,бай ти Добри щеше да стане зян,дьртака скапан.

Картела
Картела
16.02.2018 19:42 19:42

920 лева къде ги видяхте наскоро бях в язаки предложиха ми 532 лева заплата за инженер и то била една от най високите какви кадри да очакват

Анонимен
Анонимен
16.02.2018 19:49 19:49

Искендер е пич! Браво на него! Не го е страх не го мързи!

Zapoznat
Zapoznat
17.02.2018 1:17 1:17

Лизачи, платени мюрета на Делян Добрев, плюят по човек който е реална заплаха за политическата му кариера.Къде се скриха тези мишки, Станислав Тъпото и Охлюва-Д Добрев избягаха от проблемите на бизнеса!

Ама много си ниско, драскач, НЕзапознат
Ама много си ниско, драскач, НЕзапознат
17.02.2018 11:41 11:41
Отговор до  Zapoznat

Минко, тука ли си? Сън не те хваща, и тоя път не стана ххаххахахааххахах
Жалкар.

Хасковлия
Хасковлия
17.02.2018 1:22 1:22

Престъпната шайка на Кумгейт се скриха от проблемите на бизнеса и региона!

Патриот
Патриот
17.02.2018 1:34 1:34

Платените медии Еском и Дарик с откраднатите пари от оградата и санирането абдикираха от проблемите на бизнеса и проблемите на региона!

Добри
Добри
17.02.2018 1:38 1:38

Противоконституционния депутат с отнет имунитет и повдигнато обвинение Делян Добрев се скри от проблемите на бизнеса и региона!!!

Симеон Кобурга, НДСВ #ЦАРЯ
Симеон Кобурга, НДСВ #ЦАРЯ
17.02.2018 11:49 11:49
Отговор до  Добри

Минко, ти си болен, беззащитен си, легни се наспи , ако искаш и в бубарника.
Прозираш, ужасно…

Запомни- ТИ НЕ СИ БИЗНЕСМЕН , жалък далавераджия и крадец- доказано е !

Толкос годин’ се вреш там дет не ти е работата, все да краднеш, стига де, стига.

Анонимен
Анонимен
17.02.2018 3:08 3:08

Противоконституционния депутат с отнет имунитет и повдигнато обвинение Делян Добрев се скри от проблемите на бизнеса и региона!!!

TAKA DEEE

Предпиемач
Предпиемач
17.02.2018 11:03 11:03

Това ли е бизнеса на Хасково?! Боже пази ! Тодор Бояджиев и Минко Ангелов. Това не е бизнес. Това са креатури на комсомола които се закачиха за две различни партии за да цоцат от две страни. Янко Янел ли ще представлява бизнеса. Айде да не пишем вицове а! Истинският бизнес работи и произвежда, не ходи по фалшиви форуми и коктейли и да реве от минималната работна заплата. И като им гледам форума- сакън майко мила посланика на Алжир бил тук. Ами то само талибани се срещат с Янчо Янев. Няма ниво . Няма бизнес на тая среща.

Добрият
Добрият
17.02.2018 20:42 20:42

Боклуци, креатури на Д. Добрев депутата с повдигнато обвинение за десетки милиони в енергетиката, автор на далаверата Кумгейт за стотици милиони кражба в санирането и редица далавери! Борисов, прибери си го този ниско образован и некадърен ибрик на Христо Бисеров! Той ти разсипа партията в Хасковска област!
И откраднатите народни пари няма да ви помогнат в следващите избори! Духайте го ибрици на ДПС!

Back to top button