Родители от Хасково излизат на протест срещу насилието в детските градини и училищата

Хасково
Детска градина

Родители организират протест в Хасково срещу насилието в детските градини и училищата.

Протестът е и в подкрепа на исканията, внесени в Народното събрание. Недоволството на родителите нарастна с поредните случаи на насилие в детски и социални заведения в страната.

Организаторите на хасковския протест посочват, че той не е с цел да засегне многото добри учители, а да бъдат премахнати малкото, които не са подходящи за тази професия.

Протестът е насрочен за 24 февруари от 16:30 часа пред сградата на общината в Хасково.

Ето и исканията на родителите:

Въвеждане на мандатност на началниците и директорите в системата на образованието, включително на директорите на детски ясли, градини и училища.

Въвеждане на методика за подбор на абсолютно всички постоянни и временни ръководители и служители в системата на образованието.

Въвеждане на периодични тестове и събеседвания за определяне на състоянието на всеки един служител в детските ясли, градини и училища.

Създаване на независима комисия за цялостен надзор на системата на образованието, в чиито правомощия да бъде включено и налагане на наказание дисциплинарно уволнение при безспорно установяване на наличие на насилие, независимо от какъв характер от страна на служител в детска ясла, градина или училище.

Въвеждане на постоянно наблюдение чрез технически средства във всички помещения на детските ясли, градини и училища.

Осигуряване на адекватен брой специалисти като психолози, логопеди, педагози, социални работници и други във всички детски ясли, градини и училища.

Промяна на целия адаптационен модел при първоначалното постъпване и при смяна на детски ясли, градини и училища.

Въвеждане на периодични, ефективни, задължителни обучения на служителите в детските ясли, градини и училища.

За всяко дете със СОП да бъде осигурен помощен персонал.

Да се разреши на родителите при желание и възможност да подпомагат, в ежедневните дейности от чисто битов характер детските ясли, градини и училища.

В детските ясли и градини телевизията и интернет да бъдат използвани единствено с учебна цел.

Гъвкаво и адекватно финансиране в системата на образованието във всички аспекти.

Оптимизиране на процедурата за учреждаване на училищни синдикати.

Други мерки за повишаване на качеството на образователната система.

Още новини

loading...

35 коментара

 • Браво на родителите! Твърдо ЗА всичките им искания! И много моля, който е против да се защити АРГУМЕНТИРАНО !

 • Ако прочетете исканията, ще ви стане ясно, че преди всичко се иска нещо друго, различно от същността на протеста. Или може би се действа на принципа “С един куршум, няколко заека”. Молбата на Мария за аргументирано “против” звучи меко казано повърхностна и смешна. Хора, мислете с тези глави!!! Те не са само, за да има къде да си сложим шапките, на които не ни дреме 😉 Нека мислим, преди да пишем и правим нещо!

 • Аз на мястото на тези учителки,веднага ще напусна.Смятам,че така ще постьпят всички млади и интелигентни учителки и ще останат само тези в предпенсионна вьзраст,които няма да си намерят друга работа.Не може заради нечии капризи да ме снимат 8 часа в денонощието като кашлям,кихам или се почесвам зад ухото например. И всичко това,за да могат едни “наши другари” да намажат и техните фирми да направят видеонаблюдението,сьответно да вземат едни пари.

  • В СУ Пайсий, директорката е от 2000 г,без конкурс назначена!!!!!! ОБРАСНА ЦЯЛАТА С КОРУПЦИЯ, ДЕБЕЛООЧИЕ,НАРЦИСТИЗЪМ. За това време купи 2 апартамента на децата си в София ,съпруг също е учител. Затова стоят без мандат директорите”!!!Келепира е голям!!

 • Браво на исканията. Знаете ли че в гимназия като ПГДС Хасково часовете се карат формално повърхностно .Положението е трагично. Директорката Златева интриганства обижда създава сплетни.

 • Всеки разумен ще разбере ,че исканията са необходими и основателни. Нека противниците на исканията да докажат противното или по скоро сте възпитателки-учителки които не искат да бъдат контролирани. Като не ви харесват исканията напуснете,на ваше място ще дойдат млади хора с желание за работа с деца. Има директорки които от десетилетия управляват и е добре да подлежат на периодична атестация за добре свършена работа. Няма какво да се лъжем ,че има възпитателки и учителки които обиждат и нагрубяват децата и никога няма да го признаят. С доброта и подход също ма резултати при трудните деца но иска търпение.За съжаление търпението и добротата в някои госпожи липсва!

  • Напротив, аз съм родител на ученик. И нямам против да има промени. Стига да са формулирани ясно, обосновано, издържани всячески и обмислени от хора, които знаят какво правят. Драсканици на хвърчащи листове в стил “ ча’йте ся да ви кажем тука ние кво искаме” са обидни и абсолютно несериозни. Да не говорим, че подобни мероприятия не се правят ей така-за спорта. Така, че следващият път преди да напишете коментар, опитайте да помислите малко. Поне малко 🙂

  • С 1 лев такса на ден – толкова.
   Получавате услуга за без пари, а претенциите ви са до небесата.

 • Трябва да има мандатност не да карат като директора на ОУ ХР.СМИРНЕНСКИ по 15 г. и другата госпожа от Климент.

 • ПАЛЯЧОВЦИ!!ЩО НЕ ПРОТЕСТИРАТ срещу политиката на ГЕРБ?????Та нали ГЕРБ управлява 10 години и допусна туй положение!!
  Сигур ще се съберат 10 откачалки да си покажат тоалетите и прическите…….

 • Трябва мандатност на директорите,а даскалите да си гледат работата както трябва , а не да си чоплят носовете.
  И камери във всяка стая,всекиродител да може да следи остановката,бягствата от училише ще спрат,качеството на преподаване ще скочи рязко и даскалите ще оправдяят ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ които засега не заслужават.

  • Само ей така от любопитство да попитам – кои са и колко тези родители, които си “чоплят носовете” и имат свободното време да наблюдават как “даскалите си чоплят носовете” ?????
   Написах по-горе : Мислете ПОНЕ МАЛКО преди да напишете нещо. Ако ви сърбят пръстите да чоплите клавиатурите си, намерете си друго занимание.

  • Трябва и на такива тъпи като Гергана да им спират инретнета ама на. Пишеш глупости и ние сме длъжни да те четем

 • Нали се сещате,че всяко назначение на даскал ставаше с одобрението на ГЕРБ!?
  Та:.СРЕЩУ КОГО СЕ КАНИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТЕ????

  • Не че нещо, ама ти от къде го знаеш това? Имаш ли доказателства за думите си? И що реши, че във всичко трябва да се намесва ГЕРБ? Щото масата това говори и ти реши да не се делиш от нея ли? Или по презумция си пишеш, щото имаш нет и искаш да го разберат хората?

 • Таксата от 1 лев не е влязла в сила. Аз плащам 75 лева на месец за задължителна предиучилищна. И питам защо всичко не е цветя и рози като давам 75 лева. И защо ми искат допълнително още пари като ида в градината. Така че политизирайте а мислете. Ако ще е такова мизерни и безотговорно отглеждането на децата в Хасково и 1 лев на ден му е много на тоя кмет.

 • Пиле златно!!!Всичко е политика!!Политиците управляват!!Па ти ,аз,ние ги избираме!!!За да НИ управляват!!
  Гласувай слънчице пак за ГЕРБ и отново ще получиш ТОВА!!!ЧЕ И ПО-ЗЛЕ!

 • И какво ще промени мандатът, щом директорите ги назначава управляващата партия или тия, които им пригласят – виж Ченгелова, Златева, ИванСтанчева,…

  • Като си толкова умен или умна, защо не се явиш на конкурсите и покажи какво знаеш. Не пиши само простотии. То няма учители. Никой не иска директор да става само безработни….

 • Ами бий си чикия!!!
  Или си ги вкарай в г.за ще спрат да те сърбят!!Джендър -ГЕРБЕРАСТ!!

 • Сърбят го пръстите за рушвети!!!
  Там по презумциия НИКОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ…..

  • Що за рушвети? Щото вие сте свикнали с тях и мислите, че това е така и за други ли? Ми ше те разочаровам 🙂

 • Защо пък да няма камери? От какво се страхуват учителите? Да не ги снимали 8 часа…хахаха Ами тогава, цялата страна да напусне работа, че вече навсякъде има камерки! Замислете се хора! И да има камери, едвали ще са on-line!? И с поставянето им ще се намали агресията, както учител- дете, така и дете-учител! С моята гледна точка от кои съм… от ония тъпи крави ли, дето искат повече прозрачност в образованието?

 • Беливанов съсипва децата на Хасково,билетопродавачка началник на Просветата,всички негови назначения са без конкурс илис негова нагласена комисия – послушковцивВсички пред Общината,които милеем за Хасковските деца и за Хасково

 • То началник Просвета билетопродавачка,а експерт математика е…..
  Сладоледопродавачка!!!!!Още я помним зад щанда със сладолед на главната!!! Целия инспекторат Просвета е за измитане с метлата да видим дали ще си намерят работа. Тя рибата се вмирисва от главата, вие искате качествени директори и учители. Искате….ама нямаааааааа.

 • Там е работата , че никога г-жа ти Боева не е била даскалица,а 25 год. ЕКСПЕРТКА в РУО или по-точно соло
  ташак на НАЧАЛНИКА – г-н Панайотов. Канцеларски мишки това е.

 • Там е работата , че никога г-жа ти Боева не е била даскалица,а 25 год. ЕКСПЕРТКА в РУО или по-точно соло
  ташак на НАЧАЛНИКА – г-н Панайотов. Канцеларски мишки това е.

 • Камерите, първо в помещенията където децата играят, после, където спят, после- в тоалетните. Щели били да наблюдават учителите? Ами децата? Искате ли вашето дете цял ден да е в обхвата на камерите, които някой друг гледа. Хора, вие с акъла ли сте? Искате децата ви да са в Биг брадър?

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.