Заупокойна молитва, венци и цветя в Хасково за 145 г. от обесването на Левски

Хасково

Ритуал по повод 145 г. от обесването на Васил Левски се проведе пред паметника на Апостола на Свободата в Хасково.

В него участваха военнослужещи от военно формирование 52 740, духовият оркестър, заупокойна молитва отслужиха свещеници. Венци и цветя поднесоха представители на институции, партии, родолюбиви организации, граждани и деца.

Слово за Васил Левски държа кметът Добри Беливанов, а ученици се представиха с рецитал. Сред официалните лица бе областният управител Станислав Дечев. Подвигът на Апостола бе почетен и с минута мълчание на колене.

Васил Левски е обесен на 18 февруари 1873 г. в околностите на София. Той е заловен от турците на 26 декември 1872 г. до Къкринското ханче. Левски е осъден на смърт чрез обесване.

Обществеността в Харманли също се преклони пред паметта на Апостола на свободата. Венци и цветя на паметника на великия българин на пл. „Възраждане“ бяха поднесени от кмета Мария Киркова, председателят на общинския съвет Иван Димитров, представители на политически партии, ръководители на училища и институции, както и от признателни граждани.

Левски

„Левски завеща на последователите си силна вяра и осъзнатост, че съдбата на родината е в собствените им ръце, и че и те могат да бъдат като другите европейски народи. Нека винаги помним посланието, което Апостола ни отправи чрез живота и делото си – да разчитаме на себе си, да бъдем единни и да имаме обща цел в името на родината“, подчерта Киркова в своето слово пред събралите се родолюбиви харманлийци.

Панихида в памет на Апостола на свободата бе отслужена от Архиерейски наместник Отец Живко Петров и Отец Георги. С прочувствени стихове за Васил Левски, рецитал изнесоха учениците от НУ „Алеко Константинов“.

С възпоменателна церемония и поднасяне на цветя, обществеността на Любимец отбеляза 145-та годишнина от обесването на един от най-великите и незабравими българи Васил Иванов Кунчев, останал в историята под името Левски. Възпоменанието се състоя на пл. „Трети март“, пред паметната плоча на Апостола на свободата.

Левски

Паметта на Левски бе почетена с едноминутно мълчание и свеждане на глави от ръководния екип на общината, представители на Детска градина и Детска ясла, от ученици и учители от всички училища от града, Ротари клуб „Любимец“, ГЕРБ, служители на администрацията и граждани.

В същия ден учениците от двете начални училища „Христо Ботев“ и „Захари Стоянов“ в Любимец също почетоха паметта на Апостола. Те изнесоха рецитали пред своите учители и съученици, с които развълнуваха присъстващите.

Васил Левски в Хасково

3 коментара

  • Поредното нескопосано сричане и мрънкане на Беливанов, кухи фрази и празни погледи. Левски не заслужава такова псевдо поклонение от такива лицемерни хора.

  • АЛО ей Дечев -Областния, облякъл си се като келнер в туски ресторант от турски сериал.
    АБЕ СЕЛСКИ ,АБЕ ДЕЧЕВ ТИ СИГУРНО СИ ДЖЕНДЪР,

  • Напротив, словото на кмета беше кратко и съдържателно!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.