Почва изграждането на първата в Хасковско пожароизвестителна кула

Регион

Първата в Хасковска област наблюдателна кула за откриване на горски пожари ще се намира край димитровградското село Крепост. Днес беше направена първа копка за изграждането й. То ще струва близо 600 000 евро, които са безвъзмездна финансова помощ по общ проект с Узункупрю в Турция.

Пожароизвестителната кула ще помогне на работата на пожарните служби при овладяване на пожарите, а очакваният ефект, освен превенцията, е и намаляване на щетите от стихиите, каза кметът на община Димитровград Иво Димов.

Природните стихии са най-сериозният проблем пред нашите два региона и този проект е мъдрост и отговорност, заяви от своя страна областният управител на Хасково Станислав Дечев. Пожароизвестителната кула ще бъде от огромна полза за опазване на горските територии и на селскостопанските обекти, допълни още той.

Обхватът на системата за ранно известяване при възникване на горски пожари е 15 километра. Подобна система, но за превенция от наводнения ще бъде изградена на територията на турския град – партньор по проекта.

Още новини

loading...

2 коментара

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.