Регион

Пловдивският съд остави в ареста терориста от ИДИЛ, глоби адвокат и преводач

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на хасковските магистрати, които постановиха временно задържане до 90 дни за 34-годишния Науфел Захри, издирван от мароканските власти за членство в терористичната организация „Ислямска държава“.

Началото на заседанието беше забавено, защото в Пловдив не дойдоха служебният адвокат на мароканеца и преводачът от Хасково. Глобата за защитника е 1000 лв., а за преводача – 500 лв. В крайна сметка на Захри бе назначен друг адвокат, който поиска задържане до 40 дни, пловдивските магистрати обаче потвърдиха решението на окръжния съд в Хасково за временно задържане до 90 дни. Ако за тези 3 месеца не пристигне искане от Мароко за екстрадиция, Захри ще бъде освободен.

Както Haskovo.info писа, Науфел е задържан преди повече от месец на „зелена граница“ край свиленградското село Сладун с група сирийци, влезли нелегално у нас. Той се е представял за сириец и е бил с фалшиви документи. Последвало е изясняване на самоличността му и след експертиза се е установило, че лицето е издирвано от Мароко. През това време той е бил в специализирания център от затворен тип в Любимец.

Съгласно предоставената от Интерпол информация, мъжът е издирван за „лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в Ислямска държава служба „Механизация към Главна дирекция – Военни лагери“ в град Ал – Маядин, област Дер – Алзор, Сирия. В изпълнение на тази дейност мъжът се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси“.

Пред хасковския съд мароканецът заяви, че не иска да бъде предаван на Мароко, където го грози присъда от 30 г. затвор. Той се страхува, че в родината си ще бъде хвърлен в затвора, а може и да го убият. Пред медиите Науфел отрече да се е занимавал с тероризъм в Сирия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
САМО ПИТАМ.......
САМО ПИТАМ.......
20.02.2018 20:31 20:31

ДАНС КЪДЕ ДРЕМЕ!?!?!?
ДА ГИ НАТИСНЕ ТИЯ АДВОКАТИ И ПРЕВОДАЧИ???
ЧЕ И СЪДИИТЕ!!!!
КЪДЕ???ДРЕМЕ???ДАНС???

Бай Миле
Бай Миле
21.02.2018 9:24 9:24

През 3те месеца да не го оставят да си лежи, само бой и разпити докато си изпее всичко и тогава да отива в Мароко. Ако има данни за България сега е момента да се измъкнат, защото после ще е късно.

Back to top button