Любопитно

Колекцията на Дикран Балабанян на изложба в Етъра

Етнографският музей на открито „Етър“ показва част от богатата колекция от медни съдове на известния хасковски археолог Дикран Балабанян.

В изложбената зала са подредени 44 съда-илюстрация на основните тенденции в развитието на бакърджийския занаят по българските земи от периода на Възраждането до 30-те години на XX в., и на бита на населението от тази епоха. Показани са уникални ритуални съдове, използвани за магически лечебни практики, чаши, гравирани с митологични фигури, съдове с дарствени надписи, синия от 1751 г. Украсата на бакъра се смятала за „визитна картичка“ на занаятчията.

Балабанян започва да събира старинни медни предмети през 1964 г. Част от тях са подарени от собственици, на които допада неговата колекционерска страст.

Както Haskovo.nfo писа, миналата година колекцията бе откупена от Националния исторически музей и показана на голяма изложба в София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button