Хасково

Вписват нови 13 военни паметници в областния регистър

Нови 13 паметници ще бъдат вписани в Областния регистър на военните паметници, съобщават от областна администрация.

Решението бе взето на първото за годината заседание на Областната комисия „Военни паметници“ при Областния управител.

Паметници

В регистъра попадат един уникален нов монумент и стари паметници, които съхраняват паметта на населението за исторически събития и за жертви от конкретните населени места.
Единственият новоизграден паметник, включен в регистъра, е уникалният монумент на ген. Никола Иванов в Свиленград. Негов автор е скулпторът Дишко Дишев. Монументът е висок 4,70 м. Фундаментът е от мрамор, фигурата на ген. Никола Иванов е в цял ръст, на кон и е направена от месинг. Паметникът бе издигнат по идея на община Свиленград, финансиран е от нея, и бе открит на 5 октомври 2017 г. по повод 105 години от Освобождението на Свиленград от османска власт. Ген. Никола Иванов – героят от Одрин, е ръководил Втора българска армия в Балканската война (1912-1913 г.), наричан е от историците Освободителят на Свиленград.

В областния регистър на военните паметници вече е вписан и Паметник на избитите жители на село Покрован през 1913 г. и на загиналите в Отечествената война през 1945 г. Този монумент се намира в ивайловградското село Покрован, висок е 5 метра, каменен, с мраморни плочи. Открит е през 1973 г.

Комисията реши единодушно да включи в регистъра и предложените от община Симеоновград 11 паметника. Това са: паметникът на Теньо Чартуков в с. Тенево, паметната плоча в с. Свирково, паметната плоча в с. Троян, бюст-паметникът на Христо Ботев в с. Свирково, паметниците на загиналите в Балканската и Първата световна война в с. Пясъчево, с. Навъсен, с. Константиново и с. Дряново, паметникът в парка на читалище „Развитие“ в Симеоновград.

Паметници

В регистъра беше вписан и Паметникът на загиналите шейновци, който се намира в бившето военно поделение в Симеоновград. Той е направен от хасковския скулптор Иван Парасков и е открит през 1998 година по повод 100-годишнината от основаването на полка в Симеоновград.

В регистъра на военните паметници вече е включен и един знаков за нашата област монумент. Това е Паметникът на загиналите от 30-ти шейновски полк в центъра на Симеоновград. На него са изписани имената на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Паметникът е масивен, завършва с войнишка фигура в атака „На нож“. Този паметник е открит на 1 януари 1940 година от тогавашния кмет на Симеоновград Стоян Тенев. Финансиран е от волни самопожертвования на населението и от преки участници във войните. Автор на монумента е арх. Александър Занков от София.

Паметници

Включените в Областния регистър на военните паметници обекти, ще бъдат предложени за вписване в Националния регистър към Министерството на отбраната. Членовете на Комисията следва да уведомят кметовете и наместниците на малките населени места да проверят състоянието на паметниците и войнишките гробове и да предложат конкретни обекти за включване в регистъра за следващото заседание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
23.02.2018 10:28 10:28

Браво,браво Бончев…

Back to top button