Безработицата нараства, проект предлага работа на 250

Хасково
Пресконференция

Равнището на безработица в Хасковска област през януари е 7.6% при 7.2% за страната, съобщи на пресконференция директорът на Регионалната дирекция по заетостта Господин Господинов.

Безработицата се повишава спрямо декември с 0.2%, но спрямо януари 2017 г. намалява с 1.4%. Към края на януари регистрираните безработни в региона са 7892.

С най-ниско равнище на безработица са общините Хасково – 5.3% и Димитровград – 5.4%, а с най-високо са Маджарово – 21.3% и Ивайловград – 19.8%. Хасковска област се нарежда на 9 място по безработица сред 28-те области на страната.

Сред мерките в активната политика по заетостта в Хасковска област е и проектът “Работа”, който е започнал на 16 февруари и е с бюджет за страната 80 млн. лв. От региона са включени всички общини без Хасково и Димитровград. Общият брой работни места е 250, като има възможност заетостта да се комбинира с обучение. Проектът е за безработни и неактивни лица във възрастовите групи до 29 и над 50 г. В региона вече има подадени 5 заявки за 46 работни места.

Иначе, през януари в Хасковска област на работа са постъпили 513 безработни лица. За месеца в бюрата по труда в региона са заявени общо 512 свободни работни места.

Още новини

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.