След спорове вдигнаха наемната цена на паркоместа в Хасково

Хасково

След спорове общинският съвет прие докладната, която предвижда поскъпване на наемната цена за паркоместа в Хасково.

В началото съветникът от ГЕРБ Димитър Шалапатов изчете от трибуната основните моменти в докладната от група от 14 общински съветници.

Досега за паркоместата в първа зона се е плащало по 2.50 лв., втора зона – 1.50 лв., трета зона – 1 лв. и четвърта и пета зона – 1 лв. Сега предложението е цените да станат: първа зона – 9.07 лв., втора зона – 7.63 лв., трета зона – 7.63 лв. и четвърта и пета зона – 2 лв.

В докладната е записано, че на 3 септември 2012 г. община Хасково, представлявана от кмета Георги Иванов и главния счетоводител Живка Делчева, като наемодател сключват договор за наем с “ЕМ Комфорт” ООД Хасково, представлявано от Милена Михайлова, като наемател. Към настоящия момент наемателят заплаща 10 514, 10 лв. на месец, се казва още в докладната.

Вносителите допълват, че едно паркомясто по норматив заема 12,50 кв. м. Останалата част от имота се ползва също при паркирането на автомобила и излизането му от паркинга. За да получим реалната базисна цена за отдаването под наем на тези недвижими имоти, трябва да включим цялата квадратура на имотите. Така общо паркоместата за първа зона са: 365 с общо заета площ 8275 кв. м. Така минималната сума, която трябва да плаща наемателят за първа зона съгласно Наредбата, е 8275 кв. м X 5 лв. = 41 375 лв. За трета зона имаме 66 паркоместа със заета площ 3146 кв. м. Сумата, която трябва да плаща наемателят на месец, е: 3146 кв. м X 2 лв. = 6 292 лв. Реалната базисна цена за паркомясто в първа зона за един кв. м е 41 375 лв.: 4562,5 кв. м за паркомясто = 9,07 лв. на кв. м. За трета зона базисната цена е: 6 292 лв.: 825 кв.м = 7,63 лв. на кв. м.

Сесия

Георги Пеев от „Коалиция за Хасково“ попита вносителите по кой норматив са определили площ от 12.50 квадратни метра за паркомясто и посочи член от Закона за устройство на територията, който предвижда от 22 до 25 квадратни метра. Антон Иванов от ГЕРБ отговори, че този текст се отнася при проектирането на паркингите и не е за контретния случай. Той допълни, че едно време договорът с фирмата е подписан с 10 квадрата за 1 паркомясто. По думите на Иванов ЗУТ не се ползва като база тук. По време на дебатите Пеев заяви, че докладната не е за повече приходи в общината, поскъпване на паркингите, а пропаганда. Той каза още, че ако съд потвърди, че това решение е законно, то той ще си подаде оставката.

Шенол Вели от ДПС призова колегите си да гласуват с морал, защото най-вероятно вдигането на наема ще доведе до поскъпването на паркингите за хората. Той препоръча общината да покани фирмата на розговори. В крайна сметка съветниците приеха докладната с 24 гласа „за“, 5 „против“, а 9 се въздържаха.

Днешното заседание води зам.-председателят на общинския съвет Митко Полихронов, защото председателят Таня Захариева е в отпуск, заради поемането на „Булгартрансгаз“. Светослава Стоянова от „Коалиция за Хасково“ поиска като извънредна докладна да се гласува избор на втори зам.-председател, което се изисква по правилник. Предложението й беше отхвърлено от мнозинството.

Кметът Добри Беливанов пък оттегли няколко свои докладни, сред които и тази за конкурсите за управител на Първа поликлиника и „Специализирана болница за активно лечение по онкология – Хасково“. Съветниците гласуваха и за вдигане възнагражденията на селските кметове с 12.14%.

Сесия

4 коментара

  • Норматива е ГЕРБ и ДЕЛЯНА ДОБРЕВА!!!
    НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСНО!!!
    БЕЛИВАНОВ ОЩЕ ЛИ ПЪРДИШ В КМЕТСКО КРЕСЛО??

  • Най сетне им вдигнаха наема на тези!!!!!!!! Спокойно няма да вдигнат таксата понеже синята зона е един лев
    !!!!!! Ако при тях е по-скъпо никой няма да спира там!!!!!!!!!

  • Браво на поредната глупост сътворена от общинския съвет.Станахте за смях нито градините ще намалите нито паркингите ще вдигните.Щото сте некъдърни.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.