Отмениха оправдателната присъда за инспектор от ДАИ, обвинен в подкуп

Хасково
Петър Василев

Пловдивският апелативен съд отмени оправдателната присъда на Хасковския окръжен съд за бившия инспектор от областния отдел “Автомобилна администрация” Петър Василев, обвинен в искане и получаване на подкуп.

Haskovo.info припомня, че на 30 май 2015 г. Василев бе заснет от турски шофьор на тир как иска и взима от кабината на камиона 20 евро. Ден по-късно водачът публикува заснетото. В него се вижда как испекторът се качва на стълбите на кабината и съобщава на шофьора, че колата има технически проблем. Водачът възразил и отвърнал, че е нова. Подсъдимият продължава да настоява и за да не извърши контролна проверка иска сумата от 20 евро, наричайки ги “синя банкнота”. Водачът посочва от намиращите се на конзолата банкноти такава с номинал от 20 евро и Василев я взима, за да не му извърши проверка.

По време на разследването бе изготвена експертиза, бяха разпитани свидетели. По време на процеса Петър Василев не се призна за виновен.

В решението на хасковския съд от 9 ноември миналата година е записано, че има нарушения на службата от страна на инспектора, който не е отразил своевременно проверката в ежедневния си отчет. Тези нарушения на службата обаче не съставляват престъпление, се отбелязва в оправдателната присъда.

От прокуратурата протестират оправдателната присъда пред пловдивския съд, като се излагат съображения за нейната неправилност и незаконосъобразност и за постановяването й при съществено нарушение на процесуалните правила. От държавното обвинение се иска отмяната й и осъждане на Василев по повдигнатото му обвинение като му се наложи наказание в размер на три години лишаване от свобода, изпълнението на което да бъде отложено с изпитателен срок от пет години, както и глоба в размер на 5000 лв. и му се наложи и наказание лишаване от право да заема длъжност в системата на “Автомобилна администрация” за срок от три години.

Подсъдимият пък моли пловдивските магистрати да потвърдят оправдателната присъда. Съображения за нейната правилност и законосъобразност са развити от защитата му в писмените възражения против протеста, както и в съдебното заседание.

Според Пловдивския апелативен съд хасковските магистрати са оправдали Василев по обвинение, което не му е било предявено с обвинителния акт, което във всички случаи представлява абсолютно отменително основание. При прочита на мотивите към присъдата за въззивната инстанция не става ясно какви са изводите на съда по фактите и въз основа на кои доказателствени източници съдът ги приема за установени, се казва още в решението на апелативния съд. В него се посочва още, че липсата на мотиви, поради несъобразяване на доказателствената дейност на съда с процесуалните правила е от категорията на абсолютните процесуални нарушения.

Така Пловдивският апелативен съд отменя оправдателната присъда за Петър Василев и връща делото за ново разглеждане от друг състав на Хасковския окръжен съд от стадия на разпоредителното съдебно заседание.

Решението е окончателно.

Още новини

loading...

7 коментара

  • Брее, ама много справедлив тоя пловдивски апелативен съд… Поредната точка да си пише…..

  • За Хасковския съд е невинен вероятно от съда са гушнали повече а пловдивския го винява защото не е получил нищо Това и в прогимназиите вече го знаят

  • Ами “справедливия” хасковски окръжен съд по другото дело на даиджиите за исакне и вземане на подкуп, отказа да отстрани двама от тях от служба, та пак се налагаше пловдивския апелативен съд да ги отстранява, за да не въздействат на свидетелите по делото… Нещо тия хасковски съдии хич не обичат да осъждат държавни служители за корупция…

  • Ами Танково ѝ трябват парички за козметички и фризьорки!!НЪЛ иска да е ПИЧКА че и да дрънка

  • Тянкова пак пари за козметична процедура и фризьор ще събира !!!И ще начислява!!!
    Туй ПРАВИ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ!!!

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.