Хасково

Отмениха оправдателната присъда за инспектор от ДАИ, обвинен в подкуп

Пловдивският апелативен съд отмени оправдателната присъда на Хасковския окръжен съд за бившия инспектор от областния отдел „Автомобилна администрация“ Петър Василев, обвинен в искане и получаване на подкуп.

Haskovo.info припомня, че на 30 май 2015 г. Василев бе заснет от турски шофьор на тир как иска и взима от кабината на камиона 20 евро. Ден по-късно водачът публикува заснетото. В него се вижда как испекторът се качва на стълбите на кабината и съобщава на шофьора, че колата има технически проблем. Водачът възразил и отвърнал, че е нова. Подсъдимият продължава да настоява и за да не извърши контролна проверка иска сумата от 20 евро, наричайки ги „синя банкнота“. Водачът посочва от намиращите се на конзолата банкноти такава с номинал от 20 евро и Василев я взима, за да не му извърши проверка.

По време на разследването бе изготвена експертиза, бяха разпитани свидетели. По време на процеса Петър Василев не се призна за виновен.

В решението на хасковския съд от 9 ноември миналата година е записано, че има нарушения на службата от страна на инспектора, който не е отразил своевременно проверката в ежедневния си отчет. Тези нарушения на службата обаче не съставляват престъпление, се отбелязва в оправдателната присъда.

От прокуратурата протестират оправдателната присъда пред пловдивския съд, като се излагат съображения за нейната неправилност и незаконосъобразност и за постановяването й при съществено нарушение на процесуалните правила. От държавното обвинение се иска отмяната й и осъждане на Василев по повдигнатото му обвинение като му се наложи наказание в размер на три години лишаване от свобода, изпълнението на което да бъде отложено с изпитателен срок от пет години, както и глоба в размер на 5000 лв. и му се наложи и наказание лишаване от право да заема длъжност в системата на „Автомобилна администрация“ за срок от три години.

Подсъдимият пък моли пловдивските магистрати да потвърдят оправдателната присъда. Съображения за нейната правилност и законосъобразност са развити от защитата му в писмените възражения против протеста, както и в съдебното заседание.

Според Пловдивския апелативен съд хасковските магистрати са оправдали Василев по обвинение, което не му е било предявено с обвинителния акт, което във всички случаи представлява абсолютно отменително основание. При прочита на мотивите към присъдата за въззивната инстанция не става ясно какви са изводите на съда по фактите и въз основа на кои доказателствени източници съдът ги приема за установени, се казва още в решението на апелативния съд. В него се посочва още, че липсата на мотиви, поради несъобразяване на доказателствената дейност на съда с процесуалните правила е от категорията на абсолютните процесуални нарушения.

Така Пловдивският апелативен съд отменя оправдателната присъда за Петър Василев и връща делото за ново разглеждане от друг състав на Хасковския окръжен съд от стадия на разпоредителното съдебно заседание.

Решението е окончателно.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Тошо
Тошо
24.02.2018 13:04 13:04

Брее, ама много справедлив тоя пловдивски апелативен съд… Поредната точка да си пише…..

иvan_DRAGANOV
иvan_DRAGANOV
24.02.2018 13:25 13:25

За Хасковския съд е невинен вероятно от съда са гушнали повече а пловдивския го винява защото не е получил нищо Това и в прогимназиите вече го знаят

Анонимен
Анонимен
24.02.2018 13:50 13:50

Браво на Пловдивския съд !

Суперганьо
Суперганьо
24.02.2018 17:58 17:58

Ами „справедливия“ хасковски окръжен съд по другото дело на даиджиите за исакне и вземане на подкуп, отказа да отстрани двама от тях от служба, та пак се налагаше пловдивския апелативен съд да ги отстранява, за да не въздействат на свидетелите по делото… Нещо тия хасковски съдии хич не обичат да осъждат държавни служители за корупция…

И аз съм ѝ навит
И аз съм ѝ навит
24.02.2018 20:40 20:40

Ами Танково ѝ трябват парички за козметички и фризьорки!!НЪЛ иска да е ПИЧКА че и да дрънка

.._...…°21
.._...…°21
24.02.2018 20:40 20:40

Връща или отменя, какво прави?

вие МАЛОУМНИ ЛИ СТЕ???
вие МАЛОУМНИ ЛИ СТЕ???
24.02.2018 22:53 22:53

Тянкова пак пари за козметична процедура и фризьор ще събира !!!И ще начислява!!!
Туй ПРАВИ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ!!!

Back to top button