Любопитно

Кончетата в мартеницата се усукват за здраве, любов и дълголетие

Кончетата в мартеницата се усукват за здраве, любов и дълголетие.

Бялото е символ на мъжкото начало, чистотата, дълголетието и радостта, а червеното е символ на женското начало, жизнеността, здравето и любовта, разказа на децата в работилницата за мартеници „Бели и червени“ в хасковския музей уредникът Маргарита Цветанова.

Мартеници

Освен, че майсториха мартенички, децата чуха и легенди от Цветанова. Според едната, Март бил мъж, който имал две жени – млада и стара. Когато бил с младата времето било слънчево, а със старата – имало буря. Ето защо времето през март е променливо. Но с него идва и пролетта, като първото дръвче което цъфти е дрянът.

Според друга легенда пък март е женски месец, а останалите месеци в годината са негови братя.

По обяд в музея бяха 6-годишните Дария и Християна и Магдалена на 8 годинки. В залата са подредени и снимки от 19 век от хасковското село Нова Надежда. Работилницата очаква деца и родители до 15 часа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button