Любопитно

„Пътят към свободата“ показват в библиотеката

С изложбата „Пътят към свободата“ хасковската Регионална библиотека „Христо Смирненски“ отбелязва 140 г. от Освобождението на България и подписването на Санстефанския мирен договор.

Експозицията, която бе открита от директора на библиотеката Кирилка Страшникова, проследява хронологично най-важните етапи от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.) чрез подбрана историческа литература, албуми, репродукции на картини и статии от периодичния печат.

Библиотека

В една от витрините може да се види уникално издание от 1884 г. на спомените на полковник Фьодор де Прерадович – бивш командир на Първа бригада от Българското опълчение. Неговите мемоари „Българското опълчение в Руско-турската война 1877 – 1878“ са отпечатани година преди Съединението в Русе.

Друго ценно издание в изложбата са спомените на Георги Стоилов „Освобождението на Хасково“, от чието публикуване се навършват 90 г.

Сред офицерите, сражавали се за свободата на България, е и най-големият син на поета Пушкин – генерал Александър Александрович Пушкин, на когото е посветена представената в изложбата книга на Александър Манко „Синът на Пушкин“.

Специално място е отделено на репродукции на най-известните картини, свързани с Руско-турската освободителна война. Те са излезли изпод четката на художниците Ярослав Вешин, Димитър Гюдженов, Алексей Попов, Василий Верешчагин, Никола Кожухаров, Илия Петров и др.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
неизвестен
неизвестен
02.03.2018 13:59 13:59

Добре, че са библиотекарките, иначе не знам кой ще им иде на тия изложби

Известен
Известен
02.03.2018 14:06 14:06

И без това не могат да вдигнат глави от работа…

Анонимен
Анонимен
02.03.2018 14:33 14:33

Толко е пошло да строявате персонала на библиотеката за масовост! Нали такива събития се правят за гражданите, а не да отчитате дейност.

Back to top button