Регион

Тържества за националния празник в Хасковска област

140 години от Освобождението на България отбелязаха в Димитровград.

Тържеството бе открито на площад „България“ с приемане на военния строй, почетен караул, издигане на националното знаме под звуците на българския химн, изпълнен от духовия оркестър.

Празник

Слова по повод празника държаха кметът Иво Димов, депутатите Виолета Желева и Евгения Ангелова, областният управител Станислав Дечев и председателят на общинския съвет Гергана Кръстева.

След тържествената част шествие се отправи към паметника на Освободителите, където венци и цвята положиха десетки граждани.

Тържественият ритуал „Славим Свободата!“ събра край Руския паметник в Харманли редица родолюбиви и признателни харманлийци.

Празник

Церемонията започна с издигане на националното знаме под звуците на химна на България, който за пръв път прозвуча на живо, чрез гласовете на харманлийските хористи от хор „Славей“. От днес, петметровият трибагреник вече ще се вее до паметника-символ на героизъм за Харманли.

Слово по повод празника произнесе кметът на Община Харманли Мария Киркова. Панихида в памет на загиналите герои за Освобождението на България отслужи свещеник Георги Дановски. Венци и цветя на паметника в знак на признателност бяха поднесени от името на Община Харманли, Общински съвет Харманли, Заместник–областният управител д-р Стефка Здравкова, от представители на политически партии, обществени организации, училища, читалища, детски градини и много граждани. Водещи на ритуала бяха Тоня Трифонова и актьорът Стефан Цирков.

Празник

С благодарност към ръководителя Генчо Дончев и диригента на хор „Славей“ Младен Станев, както и към всички хористи, които прегърнаха идеята на ръководството на общината и подкрепиха с таланта си предизвикателството да изпълнят на живо химна на България.

С празничен камбанен звън и национално самочувствие започна празничната Света литургия в църквата „Светите апостоли Петър и Павел“ в с. Георги Добрево, община Любимец. На 3 март, преди 140 години, църквата в селото отваря врати и в нея се отслужва за първи път богослужение за местните миряни.

Празник

Двойният празник за хората от селото бе уважен от д-р Георги Станков – народен представител, председателят на общинския съвет Мария Станкова, кметът на общината инж. Анастас Анастасов, заместник-кметовете Илия Илиев и Тодор Милев, проф. Цонка Каснакова, кметове на околните населени места, Ротари клуб „Любимец“, земеделски производители от района и жители на селото.

Празник

Специален гост на литургията бе Роза Карачобанова, която след приключване на църковния ритуал, обяви, че дарява свой поземлен имот с площ от 1116 м2 на Църковното настоятелство при църквата „Светите апостоли Петър и Павел“. Имотът се намира в центъра на селото, а желанието на дарителката е там да бъде изграден нов християнски храм – параклис. Веднага след приключване на литургията в църквата гостите се отправиха към мястото на новопридобития имот, а отец Караджонов благослови мястото и родолюбивото дело, с което се захваща местното население.

Празник

Новият храмът ще бъде изграден с дарения от миряни и от Старозагорската митрополия. Затова Инициативна група към църковното настоятелство откри дарителска кампания за набиране на средства и още в първия ден членовете на комитета преброиха сумата от 1815 лв. След даряване, средствата ще бъдат записвани в специална протоколна тетрадка срещу подпис.

С богата програма Свиленград чества днес 3 март – Националния празник на България и 140-та годишнина от Освобождението.

ПразникНа площад „5 октомври“ много жители и гости на града се включиха в тържеството в чест на празника. Сред тях бяха кметът на общината инж. Георги Манолов, и. д.председател на общинския съвет Цветелина Атанасова, общински съветници, представители на партии и НПО и др.

Присъстващите аплодираха изпълненията на представителния духов оркестър „Костадин Манов“ с диригент Васил Василев, танцьорите от Танцов състав „Илинден“ и Детски танцов състав „Свиленче“ с хореорграф Галина Христова, децата от школата по актьорско майсторство към читалище „Просвета-1870“.

В словото си уредникът от Историческия музей на Свиленград д-р Стефан Димитров направи историческа оценка на събитията отпреди 140 години, възвърнали България на картата на света. Той отбеляза, че на 20 януари 1878 година Свиленград е освободен от войската на ген. Струков. Но след Берлинския договор от юли същата година този район е върнат в пределите на османската империя до окончателното освобождение през Балканската война от 1912 година.

Панихида за героите, отдали живота си за свободата на България, отслужиха отец Георги и отец Димитър.

Празник

След едноминутно мълчание в памет на борците за национално освобождение бяха поднесени венци и цветя на паметника на героите от войните от община Свиленград. В церемонията се включиха Общински съвет, Общинска администрация, ГЕРБ, БСП, Местна коалиция „Заедно за Свиленград“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Исторически музей, читалище „Просвета 1870“, Тракийско дружество, Дамски Лайънс клуб – Свилена, Интеракт клуб – Свиленград, клуб „Съотечественик“, Общинска дейност „Детски градини“, ПГССИ „Христо Ботев“, СУ „Д-р Петър Берон“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Христо Ботев“ – село Левка, много граждани.

Веднага след общоградското тържество в салона на читалище „Просвета – 1870“ започна празничен музикално-поетичен спектакъл „България – красиво съществително“ с участието на ученици от СУ „Д-р Петър Берон“. А на спортна плащадка „Изгрев“ се проведоха финалът и награждаването на традиционния за Свиленград турнир по футбол на малки вратички за купа „3-ти март“. По същото време в Спортна зала – Свиленград се състоя турнир по шахмат за купа „3-ти март“. Още една спортна проява в чест на националния празник ще се проведе на 5 март от 10 ч. в Спортната зала, където ще се играе турнир по бадминтон за купа „3-ти март“.

Празник

Тържествената програма започна в навачерието на празника, на 2 март от 18 ч. с голям празничен концерт. Публиката изпълни салона на читалище „Просвета 1870“, за да гледа концерт-спектакъла на хорова школа „Свиленград“ – „Българийо, в сърцата си ни ти!“, с диригент Кирил Търпов, с участието на детски хор при I ОУ „Иван Вазов“, фолклорна група „Лъчи от Тракия“ с ръководител Кичка Славова, ученици от СУ „Д-р Петър Берон“.

По традиция общината постави националния флаг по централни улици и булеварди и призова гражданите да украсят домовете си с националния трибагреник в чест на големия празник.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Агата
Агата
03.03.2018 14:52 14:52

Samo Turciq

Back to top button