Хасково

Преглеждат безплатно за туберкулоза в Хасково

В периода 12 – 16 март ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната, съобщават от здравното министерство.

В Хасково прегледите ще са в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в квартал „Болярово“ №2.

Поводът на националната кампания е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата – 24 март, който тази година ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“.

В рамките на инициативата ще се провежда скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата в риск ще бъдат направени допълнителни прегледи и изследвания.

Данните сочат, че през годините кампанията е доказала своята ефективност както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция и за тяхното лечение, така и за прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.
През последните години в страната ни се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. до 21.3 на 100 000 през 2016 г. Спадът се дължи на предприетите дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво, както и на съвместните действия на Министерството на здравеопазването, специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката й са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button