Любопитно

Хасковлия изминава 100 км с колата си само за 1.50 лв.

Хасковлията Светозар Севов изобрети автомобил, с който изминава 100 км за 1,50 лева.

Той зарежда колата си по тарифата за нощна електроенергия и това му излиза по около 30 стотинки. Автомобилът е бил бензинов, но вече е електрически, разказа пред „Нова телевизия“ хасковлията.

Два акумулатора са монтирани в предната част на автомобила и три в задната част. Под тях има електродвигател, който е на мястото на бензиновия двигател. Скоростната кутия си е останала, а съединителят вече го няма. С щепсел се включва във всеки контакта 220 волта. С кабел от прахосмукачка. 30 км изминава с едно зареждане. Безшумна е, евтина и не изпуска изгорели газове.

Управлението е лесно, защото колата стана автоматик, разказва Севов, който го шофира само на втора скорост, има и задна. Максималната скорост е около 60 км/ч. На много дълги прави развива и 70 км/ч. Няма масла, няма филтри, антифриз и ауспух. Не е трудно и може да се направи, добавя Светозар Севов.

12 коментара

 1. И защо като е изобретател тогава не е направил така че докато кара да се зареждат поне два от акумулаторите? Защото неможе да сложи едно динамо с един милтипликатор за да има по бързо въртене на динамото и да се зареждат акумулаторите, такива колики като неговия автомобил ги правихме в час по трудово…. Не е открил топлата вода…

 2. 30 км пробег .Тоя зимата ако отиде до орфей и закъса в снега и не може да се прибере. 30 км. Каква кола е това. То хубаво евгинджос ама има неща които не могат да се пренебрегнат

   1. Как да ги коментира като живота на един акумулатор на бензинова кола при нормална експлоатация е пет години а при пълно разреждане всеки ден тия пет акумулатора няма да изкарат и година!!!!!!Да речем че изкарат пет акумулатора по минимум 100 лева са 500 лева за една година по още 1.50 на ден или на пробег!!!!!!!!! Голяма тъпотия е това!!!!!!!!

    1. тия акумулатори са тягови. и са на заряд- разряд. не са като тези на автомобилите. обаче цената им е доста висока. а зареждането не може да е 50 стотинки за 30 километра
     това е абсуда

     1. Освен скъпи са и големи не вярвам да е сложил такива!!!!!В това малко рено за пет от тях!!!!!!!Апък самото рено харчи 7/100 градско или 30 километра са 2 литра бензин т.е. четири лева май май някой си е направил сметката без кръчмар!!!!!!!!!Като сметнеш стойността на акумулаторитеи заряда си е направо вътре!!!!!!!

     2. Освен скъпи са и големи не вярвам да е сложил такива!!!!!В това малко рено няма място за пет от тях!!!!!!!Апък самото рено харчи 7/100 градско или 30 километра са 2 литра бензин т.е. четири лева май май някой си е направил сметката без кръчмар!!!!!!!!!Като сметнеш стойността на акумулаторите и заряда си е направо вътре!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button