Обновяват Бабин пазар с 1.5 млн. лв. след Великден

Регион

Кметът на община Димитровград Иво Димов, заместникът му Светослав Стойков и управителят на ОП СПИОПТ Ангел Колев се срещнаха с търговци на Бабин пазар, за да обсъдят предвижданите промени в реконструирането на тържището, съобщават от кметството.

„Целта ни е да се изградим максимално удобно и ефективно съоръжение, което ще осъвремени облика на пазара и ще подобри условията на работа за вас и удобството на клиентите“, каза Димов. Срещата е втора от началото на годината и се провежда по инициатива на градоначалника, за да запознае търговците с идейния проект предвиден по разпределението на търговските обекти на зеленчуковото тържище и предлаганите промени.

Пазар

Проектантът на обекта архитект Румен Несторов подробно разясни новите конструктивни решения по пазара, на който са предвидени освен по два реда маси и 8 павилиона със собствени санитарни възли. Всеки павилион ще разполага със собствен санитарен възел, като 4 от самостоятелните обекти ще бъдат за цветя, за които е обособено пространството в южната част на пазара и 4 ще бъдат предоставени за хранителни стоки – риба, месо, хляб и млечни продукти. Обсъдена бе идеята да се създаде сектор в началото на северната част на пазара с маси, които да се плащат ежедневно, за нуждите на селскостопанските производители, чиято продукция е сезонна.

Новата визия на Бабин пазар предвижда покривът да бъде на височина в най-ниска точка от 3.5 м. и най-висока – 6 м., като една част от конструкцията му ще бъде с прозрачни панели, ще се затвори пространството зад търговците, ще се изградят два прилежащи паркинга, ще има заведение и административна сграда.

Докато тече ремонтът и обновяването на Бабин пазар търговците ще бъдат изместени временно от северната страна на бившият хипермаркет „Билла“, където сега се намира китайският магазин. Предвиденият срок за изпълнение на обекта е 200 дни, а изместването на новото място ще започне след Великден по желание на самите търговци. Те настояха пред кмета, масите на новото място да се заплащат, за да си гарантират ползването им.

Кметът сподели, че първоначалните му намерения са били докато трае ремонтът на Бабин пазар да освободи търговците от такси с оглед по-неблагоприятните условия на новото място, но след като изслуша аргументите им той заяви, че ще внесе докладна в общинския съвет таксите да бъдат намалени наполовина. След проведена анкета сред наемателите на Бабин пазар до момента 100 от тях са заявили желание да продължат работата си на предлаганото пространство в отсечката от северната страна на бившата „Билла“.

Припомняме, че в края на миналата година на свое заседание Министерски съвет отпусна целево 1 520 000 лв. за ремонт и обновяване на съществуващия от десетилетия пазар.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.