С проучване в Хасково абитуриентки от Черноочене спечелиха награда

Любопитно

Момичетата от 12 клас Деря Алиева и Севиляй Кадир от СУ „Христо Смирненски“ в село Черноочене се класираха на второ място в националния конкурс „Места и памет“, обявен от Министерството на образованието и науката и посветен на 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

Те се представиха с разработката си „По пътя на паметта. Животът на евреите в Хасково преди и по време на Втората световна война“.

По време на подготовката си гимназистките бяха консултирани от д-р Виолета Костова, главен уредник в Регионалния исторически музей вХасково. За своето изследване те разгледаха и материали в Държавния архив  и Регионалната библиотека в Хасково, срещнаха се с председателя на Областния съюз на ветераните от войните на България Аврам Ниего.

Отличените ученички получиха своите награди на церемония в Кюстендил – родния град на Димитър Пешев, политик с изключителен принос за спасяването на българските евреи.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.