Регион

Почна търговията с агнета по селата. Килото живо тегло е 6 лева

Търговията с агнета по селата вече започна. Заради ранната дата на Великден обаче животните са по-малки от обикновено. Затова и търговците разчитат повече на Гергьовден.

Кольо Радев от димитровградското село Добрич отглежда около 300 животни. Надява се да продаде поне 200 за празника. Цената е твърдо 6 лева за килограм живо тегло.

Тази година на едро няма да продавам, защото искат цена от 4,50 – 5 лева, което е малко и не покрива разходите ни, казва фермерът. Разчита основно на продажбите на дребно, а такива вече има. 10 дни преди Великден са започнали записванията от съселяните му.

Агнета
Кольо Радев

За да се стигне до цена от 15-16 лева на агнешкото в магазините означава, че търговците се опитват да печелят на наш гръб, казва Кольо. Според него и тази година много търговски обекти ще предлагат гръцко и новозеландско месо вместо българско. За да се познае качествената мръвка трябва да се гледа основно цветът. Ако месото е червено и свежо, значи е качествено, а ако е почерняло или пожълтяло трябва да се бяга далеч от него, защото е старо и вероятно размразявано.

Най-хубаво е човек да си вземе живо агне и да си го заколи сам, за да е сигурен какво яде, смята животновъдът.

Агнета

2 коментара

  1. И са година йегнешко за плющят само герберето оти само они имат пари дето са ги краднали от нас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button