Любопитно

Подредиха в изложба яйца, изписани с български шевици

„Великденски писани яйца – традиции и иновации“ е изложбата-базар в Исторически музей – Свиленград, която може да се види през празничната страстна седмица.

Неин автор е Добринка Костова – главен уредник в Етнографско-археологически музей – Елхово. Вдъхновена от красивите шевици по лазарските и великденски носии, тя изписва с цветен восък и гравьор яйцата, които изглеждат като везани с игла и конец. По инициатива на музея бе организиран специален курс, на който Добринка Костова показа на желаещите от Свиленград тази интересна техника. Във Великденската работилница се включиха над 70 деца.

В празничната изложба са експонирани великденски яйца от 12 различни вида птици – колкото са месеците в годината, над 52 модела – колкото са седмиците в годината и изработени по 7 различни начина, колкото са дните в седмицата. Голяма част от яйцата са копия на лазарски поли и престилки от фонда на музея в Елхово. Изработени са само с естествени материали.

Яйца

Яйцето е символ на живота, а писаните великденски яйца са символ на плодородие, късмет и здраве, разказва директорът на музея Елена Митева. Писаните яйца не са за чупене, с тях не се пробва дали яйцето е борец, те не се ядат, те са за гледане, затова хората казват за някоя мома, че е „гледана, като писано яйце“. Писаното яйце стои на по-високо място от обикновеното боядисано яйце, при направата му е вложен труд, обич, почит. Шарките му имат символично значение за здраве, любов и мечти. Тези яйца се подаряват при гостуванията на близки и приятели за Великден, а майсторките влагат голямо старание при тяхното изписване. Писаните яйца са характерни не само за България, но и за Сърбия, Хърватска, Унгария, Румъния, Украйна, Чехия, Полша, Германия.

Всеки, който желае може да разгледа изложбата в Свиленградския музей и може да си закупи от ограничения брой яйца – писани от етнографката Добринка Костова.

Яйца

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button