Любопитно

Уникалната Мандрица кани на великденски празник

Детски празник „Хвърката Мандрица“ ще има на 7 април в малкото ивайловградско село.

Организатор е „Сдружение за възраждането на село Мандрица“, което обединява всички хора, свързани с този край. За децата на Мандрица, Ивайловград и региона са организирани игри, танци, забавления, сред които търсене на великденско пиратско съкровище. За
посетителите е осигурен безплатен транспорт от автогарата в Ивайловград в двете посоки. Кметът на общината Диана Овчарова е поканена официално да открие празника.

Много източници сочат 1636 г. за година на създаването на с. Мандрица, позовавайки се на надпис на камък до гробищната църква „Св. Неделя“. Според легендата селото е основано от трима братя албанци-християни от Северен Епир, които приели да снабдяват с продоволствие турската войска. Беят им дал земя – колкото могат да обиколят от изгрев до залез слънце. Издействал им и ферман, който повелявал селото да бъде освободено от данъци, и на това
място турци да не се заселват.

Мандрица е единственото село в България, където и до днес се говори архаичен албански език. На основата на местния говор, повлиян от българския, гръцкия и турския език, е отпечатан и българо-албански разговорник. Изданието, съставено от Мария Георгиева-Пеева, е получило добра оценка от български и албански учени в сферата на балканистиката.

Сдружението всяка година организира и летен празник под наслова „Отново заедно“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button