Хасково

Предстои обследване на над 2400 язовира в Хасковско

Класификация и обследване на язовирите в страната, уточняване на собствеността и отговорността за всеки конкретен воден обект. Това са първите задачи, които предстои да бъдат изпълнени, веднага след приемането на промените в Закона за водите, свързани с управлението на водоемите, съобщават от областна администрация.

Това обсъдиха на среща областният управител Станислав Дечев и председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски. В разговорите участваха още заместникът му ген. Кирил Войнов и главният секретар на ДАМТН Мима Чалева.

В страната има над 6 600 язовира, а Хасковска област е първенец по брой водоеми – над 2 400.

„За нас стопанисването на язовирите и безопасността на хората са от изключителна важност. Темата е много актуална за областта, затова се надявам с приемането на промените в Закона за водите, всички неясноти да бъдат отстранени. Така всеки собственик ще поеме отговорността за обекта си и ще гарантира сигурността на населението“, подчерта Дечев.

Съвсем скоро ще започне класификация на язовирите в страната. Те ще бъдат обследвани за сигурност и потенциална опасност.

Промените в Закона до дни ще влязат в парламента, а след приемането им вече ще бъде създадено Държавно предприятие, което ще стопанисва язовирите, за които общините не могат да се грижат, уточниха от ръководството на ДАМТН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button