Славният 21-ви авиополк от Узунджово отпразнува 65 години

Любопитно

Перлата на българската бойна авиация от времето на Студената война – легендарният 21-ви авиополк с база в Узунджово отпразнува своята 65- годишнина.

Стотици бивши пилоти, офицери, сержанти и волнонаемни служители се събраха в хасковски ресторант, за да отпразнуват своя юбилей.

„Нека никога да не забравяме кои сме и колко е славна историята на пазителите на небето над Тракия и Южна България“, призова един от последните командири на крилатия полк о. р. полк. Велико Киряков.

21-ви авиополк на ВВС е създаден още през март 1951 г, но първоначално е базиран на летището в Граф Игнатиево. Полкът е част от десета изтребителна авиодивизия. Две години по-късно, през 1953-а полка е пребазиран на летище „Узунджово“. Самолетният парк отначало е включвал самолети ЯК-11, Як-17 и Як-23, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-19 и МиГ-21.

След края на Студената война през 1993 г. е закрит, а част от самолетите са придадени на деветнадесети изтребителен авиополк.

Наследник на узунджовци е Четвърта изтребителна авиобаза, впоследствие преименувана на Двадесет и първа изтребително-бомбардировъчна авиобаза, която е закрита окончателно през юни 2002 г.

Преди две години теренът на някогашното бойно летище беше прехвърлен от военното министерство на община Хасково. Един от амбициозните бизнес проекти беше да бъде превърнато в център за утилизация на пътнически самолети. За съжаление обаче преговорите с немския авиогигант „Луфтханза“ се провалиха. Други проекти предвиждат пистите да станат карготерминал. Има разговори и със сериозен китайски инвеститор за изграждане на завод за трактори и локомотиви, но и този проект е на много ранна фаза. Над 2000 декара терени сега пустеят, а за славата на авиополка напомня изтребител МиГ, поставен в центъра на село Узунджово.

Един коментар по “Славният 21-ви авиополк от Узунджово отпразнува 65 години

  • Пишете и за иновативната идея на Герб да се направи Мега Краварник на мястото на летището в Узунджово с Арабски инвеститори.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.