Обявиха пожароопасния сезон в Хасковско

Хасково
Пожар

Пожароопасен сезон в горите на Хасковска област е обявен в периода от 12 април до 15 ноември.

Това става със заповед на областния управител Станислав Дечев, която е на основание на Закона за горите и във връзка с постъпило предложение от директора на Регионална дирекция по горите Кърджали, за създаване на ефективна организация за осигуряване пожарната безопасност, предотвратяване, откриване, ограничаване и ликвидиране на горски пожари в горските територии.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м. от границите на горските територии. През този период държавните горски стопанства, държавно ловно стопанство Тополовград, общините и юридическите лица, собственици на гори трябва да поддържат постоянна повишена бдителност и активност на целия персонал относно повишената пожарна опасност.

Сред останалите мерки е направата на нови и поддържане на стари просеки и минерализовани ивици. Всички големи комплекси от иглолистни култури и насаждения да се разделят с лесокултурни прегради. Почистване на сухите треви покрай ж. п. линии, пътища и линейни съоръжения, както и отстраняването на сухата и паднала дървесина в насажденията и културите от I-ви клас на пожарна опасност. За опазване на горите от пожари да се организират денонощни дежурства по определен график.

Още новини

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.