Трима дебютанти от Хасковско на „Южна пролет“, „4 Magic“ пеят на награждаването

Любопитно

В сряда се открива 46-ото издание на Литературните дни „Южна пролет“ и Националния конкурс за дебютна литература в Хасково, съобщиха на пресконференция в общината.

Тази година участват 44 автори с 43 произведение, като бройката на творците е по-голяма заради съавторство на едно от произведенията. В литратурния жанр поезия участват 19 стихосбирки, проза – 15, детска литература – 7, драматургия – 2 пиеси. В жанровте литературна критика и киносценарий няма участници.

Трима са участниците от региона – поетът Стефан Евтимов, абитуриент в ПМГ „Боян Петканчин“, Катина Недева от Свиленград с детска литература и Петър Влайков от хасковския театър в жанра драматургия.

Най-младите участници са на по 15 г. – Татяна Иванова от Добрич и Александър Габровски от Варна.

Дебютантите ще бъдат оценявани от жури с председател доц. Ивайло Христов и членове: Теодора Димова, Бойко Ламбовски, Таньо Клисуров, Хубен Стефанов.

Конкурс

Община Хасково присъжда на наградените звание лауреат, бронзова статуетка „Пегас“ и финансови награди във всеки жанр. Присъжда и наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата и изкуството. Тази година председател на журито за Паскалевата награда е Златка Караджова, а членове са: Кирилка Страшникова, Мина Карагьозова, Петър Ванчев и Недялко Бакалов.

По традиция ще има и базар на популярните български издателства, който ще е разположен в дървените къщички в центъра на Хасково. Издателствата ще са 15, като ще има и къщичка на дебютните книги.

Тържественото откриване на литературните дни е на 18 април от 18 часа в театър „Иван Димов“. Празниците продължават 3 дни, като в петък от 14 часа в Младежкия център за пръв път ще се проведе „Литературна занаятчийница и Крими лаборатория“, на която младежи ще учат как се пише криминален роман. Церемонията по награждаването ще е в петък от 18 часа в театъра, когато ще пеят момичетата от групата „4 Magic“, победители от последното издание на „X Factor“.

Пълната програма на литературните дни може да прочетете ТУК.

loading...

Един коментар по “Трима дебютанти от Хасковско на „Южна пролет“, „4 Magic“ пеят на награждаването

  • като видиш ухилените организаторки и ти иде да повър……ш хеле тая русата Венета с хасковски диалект тъ…а пат….а

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.