Прокуратурата протестира в съда текстове за паркирането в наредба на общинския съвет

Хасково

След проверка Хасковската окръжна прокуратура внесе протест в Административен съд – Хасково срещу незаконосъобразни текстове, отнасящи се до паркирането в Наредба, приета от общинския съвет.

Става въпрос за Наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасността на движението на територията на община Хасково, съобщават от прокуратурата.

В нея са били предвидени контролни правомощия на служителите на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД Хасково, както и заплащане на престой на паркинга на същото дружество в нарушение на Закона за общинската собственост. Според визираните текстове на Закона, тези дейности е следвало да се възложат по реда на Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите, а не с Наредба на общинския съвет. В случая общинският съвет е надхвърлил законовата рамка, предвидена в Закона за общинската собственост, като е предоставил осъществяването на тези дейности на конкретно търговско дружество, без да проведе необходимите процедури по възлагането им.

Атакувани са още и разпоредби от Наредбата, предвиждащи забрана за престой на пътни превозни средства, тъй като същите са в противоречие със Закона за движение по пътищата, в който са изброени местата, където престоя и паркирането на автомобили са забранени. В случая не е било спазено разграничението на местата, където паркирането е забранено, а престоят не.

С протеста се иска отмяна на незаконосъобразните текстове:

Чл.26 (1) Забранява се паркирането и престоя на ППС в парковете, зелените площи,пешеходните зони, детските и спортните площадки, пред входовете на административните, здравните и социалните заведения, на места обозначени с неподвижен пътен знак, предупреждаващ за принудително преместване на ППС, както и на и 5 метра, преди и след кръстовище или пешеходна пътека.

(5) Забранява се спирането за престой и паркиране пред вход и изход на гараж или паркинг, в зоната на спирките на градския транспорт, върху тротоарите при отстояние по-малко от 2 метра, по еднопосочни улици в насрещното движение, както и на служебни или предплатени паркоместа.

(6) Забранява се спирането за престой и паркиране на моторни превозни средства около съдовете за смет – отпред и отстрани на отстояние по-малко от 2 метра.

Чл. 29. (отнася се за местата за паркиране на хора с увреждания)

(5) Служителите на „Тролейбусен транспорт” ЕООД – Хасково, могат да правят контролни проверки, доколкото преференциалното паркиране е извършено при спазване на нормативните изисквания, както и да изискват доказателства от водача на съответното МПС за това, че е паркирано при и по повод обслужване на лицето, притежател на картата, с която същото МПС е обозначено.

Чл. 30

(4) Престоят на репатрирани автомобили над 8 часа на паркинга на „Тролейбусен транспорт“ на бул. „Съединение“, се заплаща по 1 лв. на всеки следващ час до получаването на автомобила от собственика.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.