Хасковлии с много идеи за преобразяване на изкуственото езеро на Кенана

Хасково

Втори ден доброволци събират идеи как да се преобрази запуснатото изкуствено езеро на Кенана – любимо място за поколения хасковлии.

Вчера около 100 човека са минали през шатрата на площад „Свобода“, днес доброволците са на входа на парк „Кенана“, а в неделя ще са до самото езеро.

Много хасковлии искат езерото отново да бъде напълнено с вода и в него да има лодки и водни колела. За да стане това обаче ще трябва много пари и помощ от общината. Други по-реалистични идеи са в езерото да се направи писта за ролери или то да се преобрази като нестандартно футболно игрище.

Езеро

Изкуственото езеро в парк „Кенана“ ще бъде обновено като част от проекта „_The Spot“. Това ще се случи на база желанията, нуждите и препоръките на хасковлии.

Сега, на чаша лимонада, се обсъждат и събират идеите за езерото. На 2 май от 18:30 часа ще се проведе обществено обсъждане в района на Изкуственото езеро, като всички са добре дошли.
От 16 до 25 май пространството ще бъде обновено на база на избраната идея. Наличните средства са около 10 000 лв.

Официалното откриване на преобразеното изкуствено езеро е планирано за празника на Хасково – 8 септември.

Както Haskovo.info писа, Ротари клуб Хасково и Ротаракт клуб Хасково участват в проект на националната неправителствена организация „БГ Бъди активен“. През март проектното предложение на Ротари клуб Хасково бе одобрено и така Хасково е един от 10-те града в България, в които ще бъде приложен методът Placemaking – т. е. сътворяване на атрактивни публични места.

9 коментара

  • Предлагам да се изгради изкуствена стена за катерене в близост до езерото, няма такава в Хасково и ще е нещо интересно и ново!

  • Липсва ли ви социализма. Имаше ред и работа. Нямаше наркомани и наркотрахиканти. Циганите си знаеха мястото. Нямаше реишетки по първите етажи. Нямаше безработица. Имаше почивки за море и планина. И най- важното. Имаше народ . Раждаха се деца. Сега България е пред закприване . А вие мислите за езерото. Мислете за децата. Те са бъдещето

  • Езеро! С лодки, водни колела или без тях, езерото трябва да си остане езеро. Има достатъчно други места, на които да се направи писта за ролери. Футболно игрище – имаме ДВА стадиона. И защо да се разрушава, ОТНОВО, нещо вече направено?! Подкрепям идеята на катерач да се изгради изкуствена стена за катерене в близост до езерото, но да се помисли и как тяще се ползва през студените месеци.
    Момичета и момчета, със страхотна идея сте се заели! Имам само една молба към вас – не позволявайте липсата на финанси да е пречката да възродите едно толкова хубаво място за отмора на хасковлии и гостите на града.

  • НЕКА СИ ОСТАНЕ ТАКА ЗА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ МЛАДИТЕ И ДА НАУЧАТ КАКВА ДЪРЖАВА ИМАХМЕ

  • Това езеро е от 60-те години на миналият век.Имаше ресторант,имаше маси и на острова на който се отиваше по гърбавият мост.Имаше водни колела и лодки,имаше хора в този град и нямаше свободни маси в ресторанта.Алеята по която се тръгва от града и се отива до езерото също е от тези години.Скамейките бяха с облегалки и бяха здрави.Вижте асфалта,вижте остатъците от езерото какъв цимент и какъв асфалт се е произвеждал,колко години е изтърпял и си направете сметка хора…Кое как е било и кое как е.Сега санират и след тях санираното пада.
    Та ето за това иде реч скъпи съграждани,голяма част от които сте по селата раждани но вече сте ГРАЖДАНИ.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.