Любопитно

Димитровград става столица на поезията

От 26 април до 8 май Димитровград ще бъде столица на поезията в България.

В края на април ще започне едно от най-характерните за града събития Дните на поезията „Пеньо Пенев“, което ще стартира с концерт на Забавно-духов оркестър – Димитровград. Тържествена церемония по запалване огъня на поезията, музикално-поетична вечер и представяне на сборник джобен формат с интимната лирика на Пеньо Пенев ще се постави началото на поредица от разнообразни събития. Ценителите на изкуство ще могат да се потопят в магията на красивото слово и във вечерта на димитровградските поети в Градска библиотека.

За първи път тази година в Димитровград ще се проведе Национална младежка литературна конференция „Пеньо Пенев“ с участието на средношколци от цялата страна. В рамките на два дни те ще представят свои презентации и ще дебатират по теми свързани с литературното поетично творчество.

Отново за младите хора е предвидена и среща с нашумели български поети. Във „Вечер на на младата българска поезия“ любителите на поезията ще имат възможност да се срещнат с един от най-актуалните български автори Димитър Калбуров и Ина Иванова.

Работилница от хартия на открито „Другиму – капка любов“ по атрактивен начин ще отвори вратите към познанието за най-малките наши съграждани, където с помощта на студенти от Националната художестена академия те ще създадат собствена инсталация от хартия.

В програмата на дните на поезията в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ ще може да се разгледат изложбите на Националния литературен музей – София „Художникът срещу писателя“ и „Фрагменти“ на Цветан Казанджиев.

На 30 април в театър „Апостол Карамитев“ зрителите ще гледат Музикално-поетичния спектакъл „Любов, пламък бял…“. Кулминацията на тържествата е на 8 май, когато ще бъдат връчени националната и международна награди „Пеньо Пенев“. Непосредствено след церемонията по награждаването на площад „Поезия“ Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ ще зарадват публиката с грандиозен концерт.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button