Любопитно

Гръцка църква изпрати дар в Хасково

Вино, тамян и свещи от Гърция получават хасковските храмове „Успение на Пресвета Богородица“ и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“.

Те са дар от църквата „Св. Константин и Елена“ в село Лутрос, което българите знаят като Лъджакьой.

Пратката, приета с благодарност, донесоха хасковски потомци на тракийски бежанци, които направиха поредно пътуване по родните места на дедите, насилствено прогонени след войните.

50 души, организирани от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“, се поклониха пред паметника на Капитан Петко войвода, издигнат в родното му село Доган хисар, сега Есими. Те посетиха и други села в района на Александруполис. Исторически данни за този край поднесе Димитър Шалапатов, автор на книгата „Българските християнски селищав Западна (Беломорска) Тракия“.

В Лъджакьой е роден видният български скулптор Стою Тодоров (1919 – 1997), създател на паметника на Петко Войвода в Хасково, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button