Някогашният Харманли оживява във виртуален албум на Светлана Николова

Любопитно

Журналистката Светлана Николова стана инициатор на създаването на виртуален албум със снимки от старо Харманли.

„От хармана – до Харманли“ – под този наслов се събират фотоси и пощенски картички, които илюстрират различни моменти от миналото на южния град и неговите жители.

Идеята дошла след разрушаването на внушителната и култова за харманлийци сграда на някогашната „Тютюнева промишленост“. Градът се променя, трябва да запазим спомена, поколенията да знаят как са изглеждали различни знакови места в Харманли, смята Светлана, която е и заместник-председател на общинския съвет.

Харманли

Граждани с готовност са предоставили за виртуалната витрина лични и фамилни колекции. Най-старата снимка, извадена от чекмеджетата, засега е от 1902 г. и е запечатала празнуването на Богоявление. Изглед от жп. гарата, местността Олу дере, Извора на Белоногата, пазарът на пашкули, общинските съветници пред 30-те години на миналия век присъстват в поредицата от картички, една от тях е с послание, написано от незабравимата актриса Пепа Николова.

Броят на снимките и картичките непрекъснато се увеличава, най-развълнувани при разглеждането са възрастните хора. Не липсват и отзиви от харманлийци, живеещи в чужбина. След 20-30 години всичко, което сме събрали, ще стане още по-ценно, категорична е Светлана Николова. Тя планира да подготви и изложба с фототабла, която ще направи снимките достъпни и за тези, които в дома си нямат интернет.

Още новини

loading...

Един коментар по “Някогашният Харманли оживява във виртуален албум на Светлана Николова

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.