В симулиран процес: Осъдиха собственик на магазин, прострелял момче и момиче при грабеж

Хасково

Гимназисти от ПГДС „Цар Иван Асен II“ участваха в симулиран процес в Хаковския окръжен съд.

В ролята на съдебния състав, секретария на съда, прокурорите, адвокатите, обвиняемите и свидетелите бяха младежи от гимназията. Те разиграха професионално съдебно дело по казус, засягащ актуалната тема за неизбежната отбрана и нейното превишаване.

Съд

В случая младежи си тръгват след дискотека. Единият иска да подари телефон на приятелката си, но няма пари за това. По тази причина младежът разбива магазин за телефони. Включва се аларма. На място преди полицията пристига собственикът на магазина, въоръжен с незаконен пистолет. До пристигането на униформените следва сборичкване и прострелване на младежа и гаджето му.

Съд

Собственикът на магазина бе осъден на 2 г. условно с 2 г. изпитателен срок и да заплати кръвнина от 2000 лв. на момчето и 2500 лв. на момичето. На гимназистите бе посочено, че в реалния живот в друго дело щеше да се гледа и грабежа, извършен от младежа.

От ръководството на съда поздравиха учениците за тяхната образованост и интерес към правото. Тази година ПГДС е хасковската гимназия партньор по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

4 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.