Хасково

Хасковлии извиха опашки за безплатно мерене на кръвно в центъра

Хасковлии извиха опашки по обяд пред шатрата за безплатно измерване на кръвното налягане до сградата на общината в Хасково.

В акцията участват студентки от Медицинския филиал в Хасково и доброволци от младежкия БЧК. Измерването на кръвното с модерни апарати ще продължи до 18 часа.

Инициативата се организира в 11 града в България за Световния ден на хипертонията с национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и др.

Акция

Тази година тя ще премине под надслов „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт“.

Повишеното кръвно налягане е причина за смъртта на 9.4 милиона в света всяка година и тази цифра продължава да нараства поради застаряването на населението глобално. Причината за високото кръвно е обяснима с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, ексцесивен прием на алкохол и сол с храната и недостатъчна физическа активност.

Предсърдното мъждене, което също се засича при измерванията в Хасково е най-честата аритмия вследствие на хипертония, която влошава качеството на живот, повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
17.05.2018 13:29 13:29

Авантаджии – стискат се за 40 лв. за един апарат за кръвно, а хвърлят хилядарки през прозорците.

Back to top button