Любопитно

„Писатели и поети говорят от портрети“ по Главната в Хасково

Учениците от 9 Ж клас на хасковската Езикова гимназия „Асен Златаров“ изработиха уникалния проект „Писатели и поети говорят от портрети“.

Инициативата е посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В пешеходната зона между театъра и часовниковата кула са поставени портретите на Елин Пелин, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров.

Тези български автори са включени в учебните програми от 8 до 12 клас. На всеки портрет е поставен QR код, който младите хора могат да сканират с телефоните си. Този код препраща към уеб сайт, създаден със съдействието на Haskovo.info и съдържа произведения от всеки автор, който се изучава в училище.

Целта на инициативата е да провокира интерес у младите хора да четат повече. Поетесата Ели Видева заяви, че това е прекрасна идея, с която по достъпен начин децата могат да стигнат до българските класици.

Ръководителят на групата от гимназисти е преподавателят Диана Иванова. По нейните думи, днешните млади хора знаят много повече за света, за новите технологии, модните течения и личния живот на всички знаменитости по света и у нас. Много от тях могат да цитират текстовете от песните на един куп фолкзвезди, но не могат да кажат и едно стихотворение от Ботев или Вазов, например.

Тази сутрин гимназистите демонстрираха как се сканира код от портретите, който ги препраща към произведенията на нашите класици. Всички бяха поздравени и от директора на Езиковата Деян Янев.

Сайтът на „Писатели и поети говорят от портрети“ можете да посетите ТУК.

Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове

3 коментара

  1. Браво, Дидка! Уникална идея, перфектно изпълнение! Как ми се иска всички новини да са такива…

  2. >Много от тях могат да цитират текстовете от песните на един куп фолкзвезди, но не могат да кажат и едно стихотворение от Ботев или Вазов, например.

    Е и? Това си е чисто налагане на собствено мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button