Предлагат д-р Кирил Бакърджиев за почетен гражданин на Хасково – посмъртно

Хасково
Сесия

С докладна от общинските съветници Митко Полихронов и Димитър Шалапатов се предлага удостояване със званието Почетен гражданин на Хасково – посмъртно за доц. д-р Кирил Бакърджиев. Кандидатурата е издигната от инициативен комитет по случай 100 г. от неговото рождение.

Д-р Бакърджиев е роден на 20 април 1918 г. в село Доганхисар – Беломорска Тракия. Пет години по-късно след започналите гонения над българското население от гръцките власти семейството му е принудено да избяга в България и се заселва в Хасково. Въпреки трудния живот, Кирил успява да завърши духовна семинария, а по-късно и ветеринарна медицина в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Достига във военната йерархия до чин полковник. Става директор на Ветеринарно-медицинския център в Хасково. Кирил Бакърджиев превръща практическите си наблюдения в научни разработки и достига до докторската си дисертация. Той е първият доктор на ветеринарно-медицинските науки в Южна България.

Спомените, записани от д-р Кирил Бакърджиев, са бъдещо градиво за исторически изследвания. Богатата му изследователска дейност намира израз в книгите: “Родното село на Капитан Петко Войвода”, “Република Доганхисар – Градец; Защита и разгром” и “Доганхисар – Градец; По чужди земи и брегове”.

Още новини

loading...

3 коментара

  • Тово почетно гражданство не почна ли да се раздава много на едро мине не мине 5- 6 месеца и ХОП нов гражданин Мисля че то трябва да се дава за ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ а на за тово че просто някой си е вършел работата както трябва Ами то както върви утре и Шалапатов и Полихронов за това че са били съветници някой ще ги предложи Я по отговорно по смислено се отнасяйте Както е тръгнало почетните граждани ще станат ПОВЕЧЕ от живущите в града

  • Няма ли живи достойни хасковлии? Или тоя заспал старчок Беливанов иска само набори и по-дърти да се удостояват с това изпразнено от съдържание звание. Тъпа работа и обидна за днешните биви и работещи достойно хора. Дали има такива?????

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.