Инспекторатът към ВСС не откри нарушение по делото срещу Георги Иванов

Хасково

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е извършил проверка на Хасковския окръжен съд по сигнал от 28 ноември 2017 г. на бившия кмет Георги Иванов, съобщават от ИВСС.

Сигналът е относно спазването на Закона за съдебната власт, касаещ разпределението на делата в Наказателното отделение на съда на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение съобразно поредността на постъпването им. Проверката е извършена от инспектор Юрий Кръстев и експерти Румен Кабуров и Николай Младенов.

„Предварителната проверка не установи нарушения на изискванията на закона, които да са довели до нарушения по образуването, движението и приключването на наказателното производство през Хасковския окръжен съд“, съобщават от Инспектората.

„Следва да се отбележи, че подсъдимият и неговите защитници не са поискали отвод на членове на състава на съда. Сигналът за нарушаване на принципа на случайното разпределение на делата е подаден след постановяване на присъдата по делото. В сигнала не се сочат други нарушения по образуването, движението и приключването на наказателното производство“, допълват от ИВСС.

С оглед на сигнала е проверен и периодът от 1 юни 2016 до 31 декември 2017 г. Не са констатирани съществени нарушения, като се дават четири препоръки.

Haskovo.info припомня, че Георги Иванов получи условна присъда от 2 г. с 3 г. и 6 месеца изпитателен срок. Той бе признат за виновен, че през 2015 г. е дал разрешение да се премахне сградата на бившия хасковски затвор, построен през 1892 г. и обявен за паметник на културата с историческо значение. На Иванов беше наложена глоба от 3000 лв. и лишаване от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност за срок от 3 г. Председател на състава бе председателят на окръжния съд Миглена Тянкова.

Присъдата е обжалвана пред Апелативен съд – Пловдив, като предстои разглеждането й.

3 коментара

  • Хасково никога повече няма да има такъв кмет стопанин-строител като Г. Иванов, изяжте се гербаджии нещастни

  • Жоро ми напълни тефтерчето със сметки, кристално чисти, точни, досущ като тефтерчето на Апостола на свободата. От кой колко, за какво?

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.