Любопитно

Одрински журналист гостува с изложба на хасковските тракийци

Фотоизложба „Пътешествие в Одрин“ откри читалище „Тракия 2008“ и Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково.

Автор е Бурхан Айтекин, журналист в Одрин. Проявата е част от програма за отбелязване на 10-годишнината от основаването на читалище „Тракия 2008“.

Изложба

В експозицията са подредени 14 снимки от богатия фотоархив на Бурхан Айтекин. Обективът е запечатал образци на архитектурни паметници от времето на Османската иимперия, сред които символът на Одрин – джамията Селимие, сводести мостове над Марица и Тунджа, Музеят на здравето, старинния хан, превърнат в модерен културен център, който е отворен и за български творци. Снимки на българската църква „Св. Георги“, на Голямата синагога преди нейната рестааврация напомнят за активното присъствие на различни етноси и религии някога в съседния турски град.

Изложба

Посланието на изложба е да опознаваме взаимно културно-историческите забележителности от двете страни на границата, да продължаваме добрите междусъседски връзки в регионите на Хасково и Одрин, каза секретарят на читалището Анета Георгиева. Благодарим на Бурхан Айтекин за неговите майсторски фотографии и за това, че ни подари тази изложба, допълниха организаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button