С нови биологични методи спасяват съхнещите гори

Хасково
Гора

На територия на Държавното горско стопанство Хасково ще бъде използвано ново средство за борба срещу бръмбара корояд и други вредители по горите.

Проблемът с поразените иглолистни гори датира от няколко години. От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора нараства като процент в цялата страна Според експертите най-ефикасният начин за справяне с проблема е изсичане на засегнатите дървета. Ако след това няма естествено възобновяване на местни широколистни видове, се пристъпва към залесяване.

По данни на Югоизточното държавно горско предприятие в Сливен короядът е нападнал 64 хектара иглолистни гори в хасковското горско стопанство. От болести са засегнати 96 хектара.

Сега Институтът за гората към БАН ще разработи чисто биологични методи за борба с вредителите, без да се използват пестициди или други химикали. Те ще се приложат за първи път у нас. Целта е бързото и ефективно опазване и защита на флората и фауната, информират от Регионалната дирекция на горите в Кърджали.

Средствата идват от програмата за Трансгранично сътрудничество Гърция – България. Партньор в общите трансгранични политики за защита на горите е управителният орган на Националния горски парк Дадия-Лефкими-Суфли, който се намира в центъра на областта Еврос и периферията на Родопите в Гърция.

Още новини

loading...

5 коментара

  • За бръмбар корояд разбрахме че се готви СРЕДСТВО а за бръмбър гербаджия ще се помисли ли

  • СТАВРИ не се притеснявай за бръмбъра -гербаджия той непрекъснато е по чужбината и рядко се прибира в държавата

  • А бръмбара мангорез от сем. Ромамалцинидея ще го санкционираме ли, ще го интегрираме ли…. Или с биокастрация…

  • На КЕНАНА сме с внучето минавогромен самолет и внука възкликва —– дяда дяда Бат Бойко пак отива някъде ами той беше вече в Русия Украйна Косово Албания Германия Ооооооо досетих се възклоква малкия хитрец –сега отива в България там не е бил скоро

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.