Любопитно

Бабите от Крум кандидатстват в Гинес с 4-метров терлик

Ръчно изплетен терлик от димитровградското село Крум ще кандидатства за вписване в книгата с рекордите на Гинес. Уникалното огромно плетиво ще бъде представено в събота на празника по повод Световния ден на плетенето.

Терликът е с дължина 4,10 метра и височина 52 сантиметра. Той е дело на бабите от селото, които са го плели в продължение на 4 месеца на място в читалището. Изразходвани са 60 килограма вълна.

Идеята се родила миналата година и е осъществена от самодейките от читалище „Просвета 1926“. Терликът е съставен от 6 части, които допълнително са съединени и вече е изложен на сцената на културното средище.

Терлик

Веднага след празника ще бъде подадено заявление за записване в книгата с рекорди на Гинес. По този начин бабите от Крум искат да съхранят традициите в плетенето.

На празника по повод деня на плетенето ще бъдат представени и традиционни за региона изделия от вълна, ще има и състезание по плетене, както и стари градски песни и ретро костюми.

Терлик

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.06.2018 13:15 13:15

Тия вместо да се замислят защо България загива и къде са внучетата им. Ще оцелеят ли те се занимават с простотии. 70 000 на година измират или бягат от България. Събудете се бе кратуни празни.

Back to top button