Любопитно

Рекорден брой танцьори на тридневния „Вълшебен свят“ в Хасково, хотелите са пълни

Рекорден брой участници се очакват на 12-ия международен танцов фестивал „Вълшебен свят“ в Хасково, съобщи на пресконференция директорът на фестивала и хореограф на балет „Рона“ Милена Налбантова.

Фестивалът започва в петък и ще продължи до неделя. Заявки са подали 1444 танцьори от 104 колектива. За сравнение миналата година формациите бяха 52. Покрай фестивълът се очаква Хасково да посетят около 4000 души. Всички хотели в и около Хасково са резервирани, отчетоха организаторите.

За първа година „Вълшебен свят“ ще се проведе на три сцени – читалище „Заря“, Младежкия център и спортна зала „Дружба“. Във фестивала ще бъдат представени над 30 танцови стила, като новите сега са карибски и бални танци, както и аржентинско танго.

Балет

Фестивалът по традиция се открива в петък от 8:45 часа с парад от площад „Свобода“ до читалище „Заря“. Вечерта ще има мастър клас по съвременна хореография, воден от Марко Бати. Той ще направи и кастинг за академията си в Италия. Танцьорите от 13 държави, сред които Русия, Швеция, Гърция, Румъния, Италия, Индия, Унгария ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури. Предвидени са много награди и стипендии. Купата на кмета пък ще бъде връчена на най-атрактивния колектив извън Хасково.

Хасковският фестивал е единственият в Източна Европа, на който ще се връчи стипендия от Бродуей денс център. „Вълшебен свят“, който се организира с подкрепата на община Хасково, ще завърши с гала бест концерт на най-добрите в неделя от 18:30 часа в „Заря“.

Организаторите споделиха, че ако в Хасково се направи многофункционална зала, градът може да е домакин на Европейско или Световно танцово първенство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button