Чарши джамия в Хасково се препълни за Рамазан Байрам

Хасково

Хасковската Чарши джамия отново се оказа тясна за стотиците вярващи, които дойдоха за сутрешна молитва на големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам.

Десетки мъже не успяха да влязат в храма и се молеха пред него. Старата джамия в центъра остана затворена заради продължаващия ремонт. За да има къде да се помолят повече вярващи беше отворен салон на булевард „Освобождение“. Рано сутринта е първата молитва, наричана сабах намаз, а с изгрева на слънцето е втората – байрам намаз.

Празник

След края на молитвата мъжете се прибраха по къщите си, където жените са приготвили сладка почерпка за чаканите гости. На този ден младите искат прошка от по-възрастните.

Празникът е посветен на приключването на постите по време на свещения месец Рамазан. Рамазан байрамът се празнува 3 дни и се ядат предимно сладки неща – бонбони, баклава и локум.

Снимки: Хаиг Карекинян

6 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...