Хасково

Службите на крак заради огнище на заразен нодуларен дерматит в Одрин

Огнище на заразен нодуларен дерматит е регистрирано в съседната турска област Одрин. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Георги Илиев.

Заседанието бе свикано от областния управител Станислав Дечев и ръководено от заместника му д-р Стефка Здравкова. Нодуларният дерматит е заболяване, срещу което нашите ветеринарни служби провеждат постоянни превантивни дейности, след бума на заразата през 2016 г. Тогава в региона имаше 21 огнища на нодуларен дерматит, заради които бяха евтаназирани стотици животни. Сега се извършва масова ваксинация на всяко говедо, навършило 4 месеца, уточниха от Агенцията по храните. Към този момент на наша територия няма констратирано огнище на нодуларен дерматит.

Превантивната работа на ветеритарните служби продължава и по отношение на още една силно заразна болест- това е африканска чума по свинете. В съседна Румъния има огнища на болестта. Заразата вече се разпространява в Европа чрез дивите свине. Мерките, които се предприемат е да не се допусне заразяването най-вече на домашни прасета. Ако това се случи, лечение няма, животните трябва да бъдат унищожени, а това ще доведе до сериозни икономически загуби, предупредиха от хасковската агенция за безопасност на храните. В тази връзка са въведени строги правила за транспортиране на животни.

Комисия

Актуално за Хасковска област е заболяването птичи грип. Последно преди няколко месеца на наша територия е открито огнище на заразата, което доведе до унищожението на 200 птици, съобщиха ветеринарите. Сега строго се контролира трансортирането на животни с цел пресичането на разпрастранението на заразата.

Ветеринарните служби предстои да извършат и ваксинация срещу бяс по лисиците. 30 000 дози ваксина ще бъдат разпръснати от летището в Малево над областите Хасково, Ямбол, Пловдив, Смолян и Кърджали.

Във връзка с епизоотичната обстановка в област Хасково и по повод превантивната работа срещу нодуларен дерматит, птичи грип и африканска чума по свинете, от Областната дирекция на агенцията по безопасност на храните още веднъж напомниха, че на територията на област Хасково няма разрешени пазари за живи животни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button