Хасково

Предлагат Ана Димитрова за почетен гражданин на Хасково

Главният художествен ръководител на Представителен танцов ансамбъл „Хасково“ Ана Димитрова да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Хасково“ предлагат с докладна група общински съветници.

През 2017 г. се навършиха 40 г. от създаването на един от най-престижните ансамбли за народни танци „Хасково“. Създател и главен художествен ръководител и до днес е Ана Димитрова.

Димитрова е родена в село Елшица, Панагюрско. Започва танцовата си кариера още като ученичка в Пионерски дом – Пазарджик. По-късно е танцьор в Държавен ансамбъл „Пазарджик“. Само за три години тя успява да придобие степен първа солистична категория и продължава да танцува там. В Хасково пристига, за да учи в Института за културно-просветни кадри. Веднага е поканена за помощник-ръководител на ансамбъл „Китна Тракия“ от ръководителя на ансамбъла Тодор Стоянов.

Ана Димитрова специализира „Хореография на танцови състави“ в Академията за музикално и танцово изкуство. За две години ръководи танцов състав при Пионерски дом – Хасково. Веднага след това създава танцов състав „Чавдарче“ към читалище „Проф. д-р Асен Златаров“. От 1977 г. до сега е главен художествен ръководител на ансамбъла, който през 1986 година сменя името си на Ансамбъл „Хасково“.

По време на творческата си кариера Ана Димитрова е възпитала в патриотичен дух и любов към българските фолклорни традиции хиляди хасковски деца. Поколения хасковлии свързват завинаги живота си с българския фолклор, благодарение на нейната работа.

Ансамбъл „Хасково“ е емблема на града ни, която повече от 40 години печели международни, балкански и национални фестивали и конкурси, се казва още в докладната.

Ана Димитрова до сега е удостоена с: Орден „Кирил и Методий“ – I степен, Златен почетен знак на Хасково, Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци, Златен плакет на центъра за художествена самодейност в София, Златни медали от поредица Републикански фолклорни фестивали, носител е на 32 международни отличия.

Цялото творчество на Ана Димитрова е пропито с любов към Хасково и посветено на съхранението и популяризирането на българските фолклорни танци. Благодарение на нейното творчество и упорита работа, от Хасково на авторитетните танцови сцени са намерили реализация десетки нейни възпитаници.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ВСЕВИШНИЯ КЕНАНЕЦ
ВСЕВИШНИЯ КЕНАНЕЦ
21.06.2018 14:22 14:22

Много правилно отбелязват в коментар по Хасково нет –– СЛЕД СНЕЖКА ГАРАБЕД в ХАСКОВО всеки може да бъде ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН Като че ли е време да почнем да удостояваме за ПОЧЕТЕН СЕЛЯНИН или СЕЛЯНДУР

СтоЮ
СтоЮ
21.06.2018 15:36 15:36

А Цвети Лалов кога???????
Ха-ха-ха-ха-ха

Анонимен
Анонимен
21.06.2018 16:47 16:47

ГЕРБ си купуват ансамбъл, лакомии гадни!

Анонимен
Анонимен
21.06.2018 18:57 18:57

Да ви имам номинацията! Използвачка, интригантка и слагачка – това е Ана Димитрова!

Back to top button