Хасково

Затягат контрола в Хасковско заради чума по животни в Ямболско

Спешно заседание на Областната епизоотична комисия свика областният управител Станислав Дечев.

Това е продиктувана от регистрирано огнище на чума по дребните преживни животни в област Ямбол. Това заболяване се регистрира за първи път в България, съобщи директорът на ОДБХ д-р Георги Илиев. Обектите, в които са констатирани заразените животни са в село Воден, община Болярово. Вероятно то е влязло в България от Турция. На територията на Хасковска област няма регистрирани болни животни.

Чумата по дребните преживни животни е вирусно заболяване, което се предава по контактен път. В тази връзка от областният управител на Хасково Станислав Дечев издаде заповед, с конкретни мерки. Сред тях са: в граничните общини на област Хасково, община Тополовград и община Свиленград се забранява търговията, придвижването и транспорта на дребни преживни животни, с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане. Забранява се и търговията, придвижването и транспорта на едри преживни животни, отглеждани в обекти заедно с дребни преживни животни. Изключение са тези предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или такива преминаващи транзит, животни от държави членки на ЕС, преминаващи транзит, транспортирането на едри преживни животни след получаване на разрешение от БАБХ. Забранява се и организиране на пазари и изложби на дребни преживни животни на територията на Хасковска област.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button